MANGO (Mangifera indica)

OPIS BILJKE:

Stablo naraste i do 15 metara,sa širokom krošnjom.Listovi su dugi,jajoliko duguljasti i koćasti.Bijeli cvjetovi smješteni su u grozdastu cvast,a plod je koštunice bubrežastog oblika.Postoji mnogo vrsta manga,a razlikuju se po plodovima.Aromatičnog je mirisa i  oporog ukusa.

RASPROSTRANJENOST:

Raste u područjima s tropskom klimom.

UPOTREBA:

Kod nas se malo koristi,jer ga,ne tako davno,nije ni bilo u ponudi.Plod je bogata energetska namirnica i dobar izvor vitamina i minerala.Konzumira se kao suho voće,mermelada,džem ili u kolačima.Prah suhog ploda dobar je začin,naročito za meso sa roštilja.

LJEKOVITi DIO BILJKE:

Plod,sjemenke,cvijet,list i kora upotrebljavaju se za pripremu raznih ljekovitih proizvoda i suplemenata.Sadrži eterično ulje,šećer,masna ulja,mangiferin,limunsku i galnu kiselinu,sluz,smolu,žuto mastilo,tanine,ocimin,miricin,vitamine C i A.

LJEKOVITO DJELOVANJE:

U zapadnoj narodnoj medicini mangom se leječi:anemija,astma,bolne menstruacije,bronhijalni katar,difterija,groznica,gingivitisa,hematomi,krvarenja,katar,kašalj,kolera,kolera,leukoreja,malarija,maligni tumori grla,metroragija,nesanica,nosni katar,svi oblici proliva,reuma,stomatitis,tonzilitis,tumori materice,visok pritisak,ulceracije sluzokože usta,zubobolja,žutica,crijevni paraziti,a koristi se regulaciju menstruacije.Ekstrakt manga upotrebljava se i kod autoimunih bolesti.Svojstva:adstrigent,aniastmatik,antidijaroik,antihelmetik,antiinflamatorik,antioksidans,antiseptik,antiviral,diuretik,ekspektorant,emetik,kardiotonik,kolorant,laksativ,stomahik,tonikum i vermifug.

PREPARATI:

Sjemenke manga se koristi za liječenje crijevnih parazita i hemoroida koji krvare.Od sjemenki se pravi i vrlo dobar maslac.

Listovi manga služe za liječenje astme,kašlja,herpesa na usnama,ispiranje grla,za pranje zuba.

Suhi cvijet koristi se u liječenju dijareje i hronične dizenterije,gonoreje,katara bešike i upale mokraćnih kanala.

Zreli plod djeluje kao laksativ i diuretik,uzima se kod dizenterije i skorbuta tako što se pomješa sa slatkom vodom,a ako se pečeni plod razmuti u slatkoj vodi,sprječava toplotni udar i sunčanicu.

Kora stabla koristi se za liječenje svih oblika proljeva.

Kaučuk-guma iz kore stabla,upotrebljava se za liječenje kožnih tegoba kao što su svrab,naročito svrab stopala,reumatskih tegoba,zubobolje,bronhitisa,ženskih bolesti.

Iz stabla se dobija ulje koje se koristi u liječenju sifilisa.

Od mokraće životinja koje se hrane lišćem manga proizvodi se boja koja se koristi u slikarstvu.

 

Izvor:Biljem do zdravlja;Broj 33;Godina 2020.

 

1470 Posjeta 1 Posjeta danas