IZLOŽBA U SARAJEVU : MERSAD BERBER-SREBRENICA

U umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu je upriličena izložba radova Mersada Berbera posvećenih Srebrenici.Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine g.Šefika Džaferovića od 26.oktobra do 25.novembra 2020.godine.

Mersad Berber rođen je 1.januara 1940.godine u Bosanskom Petrovcu.

U Banja Luci je pohađao osnovnu školu i Realnu gimnaziju koju je završio 1958.godine.!963.godine je diplomirao slikarstvo u klasi profesora Maksima Sedeja na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani.

Dvije godine kasnije završio je magisterij iz grafike u klasi profesora Riharda Debenjaka.Izvanredni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu postaje 1978.godine.Prije toga,je bio šef Katedre za slikarstvo na školi za primijenjenu umjetnost i redovni profesor na Pedagoškoj akademiji u Sarajevu.

Vrsnost crtača i ilustratora  predstavio je ilustriranjem brojnih značajnih knjiga,za koje je dobio  najviše međunarodne nagrade.Njegova su scenografska rješenja prezentirana na pozornicama u Washingtonu,Sarajevu i Zagrebu.Autor je dugometraćnog animiranog filma Tempo Secondo.

Profesor Berber pripada među najpoznatije i najtraženije savremene svjetske umjetnike,a njegovi radovi su sastavni dio brojnih javnih i privatnih zbirki,kao i muzeja u čitavom svijetu.TATE Gallery iz Londona je osamdesetih godina prošlog stoljeća otkupila neke od njegovih radova čime ga je neupitno svrstala uz bok svih velikana okupljenih u ovom najprestižnijem svjetskom muzeju.

Među svjetski važnim nagradama nezaobilazno treba izdvojiti one iz Sao Paola,Aleksandrije,Firence,Tokija,New Delhija,Madrida,Leipziga,Varne,Krakowa,Sarajeva,itd.

Opsežne monografije u Berberovom stvaralaštvu objavljene su 1980,1985,1997.,te zadnja 2000.godine.Počasnim članom Ruske Akademije Umjetnosti postao je 2007.godine,bio je i redovan član Svjetske Akademije za znanost i umjetnost iz Los Angeles-a.

Do 1992. Godine živio je u Sarajevu.

Živio je i radio u Zagrebu,Dubrovniku i Sarajevu.

 

Za ljubusaci.com  priredio:Kemal  Mahić

2019 Posjeta 1 Posjeta danas