MOSTAR-GLAVNI GRAD HERCEGOVINE

Malo je slikovitih mjesta kao što je glavni hercegovački grad.Utisnut između visokih brda,Podveležja i Huma,između kojih u dubokom divljem koritu protječe Neretva,ovaj grad s pravom pokazuje karakter i sjedište jednog ratobornog naroda.

S velikom ravnicom Bišće polje na jugu,sa širokim Bijelim poljem na sjeveru,Mostar ima mnogo prostora da se širi,no grad ostade zbijen u jednom odbrambenom položaju.Mnoge utvrde na visovima,što nastadoše u novije doba,uopće ne služe da se ublaži taj dojam rata.

Kuće su pretežno građene od kamena,i uzmete li u obzir sav ovaj goli krš,onda imate utisak da čim čujete ime Hercegovina,odmah pomišljate na vječite borbe.Ali Mostar nije samo hercegovački,već i talijanski i orijentalni grad.Ovo šarenilo slike grada,kojoj se sada pridružuju evropski elementi,ima takvu draž da svaki posjetilac Mostara biva začaran i zarobljen.

Uz sve to,onda još i slikovit pogled na korito Neretve,te,kao najjasniji kontrast,bujna tropska vegetacija po baščama i poljima,nasuprot mrtvih golih padina brda Hum.Na stijenama se zeleni samo po koji stručak kadulje,jedva da je i vidljiv,između kamenja,a u poljima najbujniji i najsočniji cvijet,pravi biljni raj.

Mostar je i po klimatskim karakteristikama tropski grad.Većim dijelom godine ulice obasjava afričko sunce.Temperatura bude i po 40.  pa i više stepeni,tako da šetnja postaje prava muka.Ni sumrak ne pruža puno više osvježenja.Iz kamenja poslije zalaska sunca izbija vrućina,a po kućama se moraš paziti „papadača“,sitnih krvoločnih komaraca.

A kada dođe zima,što je rijedak slučaj,studen između kamenih zidina biva dva puta gora,jer često neka kuća nema peć,a s planina krene razorna bura.Strance koji borave u izvrsnim mostarskim hotelima ove neprilike baš i ne pogađaju,i grad im toliko priraste srcu da ga više nikad ne zaborave.

Hercegovački glavni grad ima i svoja idilična mjesta.Prošetate li bazarom i pređete li preko Starog mosta,stižete u dio grada koji se zove Zahum.Ovo je najmirnija mahala u Mostaru,kraj s nebrojenim baščama.Preko niskih zidina pozdravljaju cvjetovi šipka,veliki dudovi,smokve i orasi pružaju svoje granje na ulicu i prave hladovinu.Bezbrojno rascvjetalo žbunje i cvijeće odiše primamljivim mirisom.Ovo je ogledna parcela poljoprivredne škole,i ona predstavlja pravi raj za poznavaoce,u kojem ima posebno lijepog voća na niskom drveću…

 

Izvor:Heinrich Renner,Bosnom i Hercegovinom-uzduž i poprijeko,1895(Stav br.301).

Priredio:Kemal Mahić

2073 Posjeta 1 Posjeta danas