ORASI – hrana drevnih bogova

Bogati ljekovitim sastojcima,listovi,mladi i zreli plodovi i zelene ljuske oraha,čije raskošno stablo može dostići i do 25 metara,još od antičkog su doba upotrebljavani za liječenje mnogobrojnih bolesti,a njihovu ljekovitost potvrdila je i suvremena medicina.

Orah raste samoniklo ili polusamoniklo,a potrebno je 15 godina kako bi drvo naraslo i počelo davati plodove.Prosječno drvo oraha daje plod 45 godina.Također treba napomenuti kako postoji dvadesetak vrsta oraha.

Dvije najpoznatije vrste su perzijski orah(Juglans regia) koji potiče iz Azije i Dalekog istoka,i crni orah(Juglana  nigra) koji je rodom iz Sjeverne Amerike.Danas se orasi uzgajaju u područjima od jugoistočne Evrope sve do Japana,te u nekim dijelovima Kanade,Kalifornije i Argentine.Plodovi svih oraha su jestivi,a oni koje možete kupiti u trgovinama većinom su plodovi perzijskog oraha.

Listovi oraha sadrže:tanine,eterično ulje,inozit,gorke tvari te juglan.Ljuska sadrži:tanin,masno ulje,oksalnu,limunsku i jabučnu kiselinu,emulzin,peroksidazu,hidrojuglan,inozitol,smole te mnogo soli.Jezgre oraha sadrže preko 50% masnih ulja,nezasićenih masnih kiselina,aminokiseline,bjelančevine(16%),ugljikohidrate(18%),mineralne soli,vitamin A,u manjim količinama vitamine C,E,B6,folnu kiselinu,cink,bakar,mangan,kalij,kalcij i magnezij.U orasima su pronađeni i flavonoidi(tvari antioksidativnog djelovanja) koji pomažu u borbi protiv karcinoma i srčanih bolesti.Iako je kaloričan(na 100g ima 698 kcal ili 2924 kJ) i mastan,zbog brojnih ljekovitih svojstava ipak se preporučuje njegova upotreba posebno stoga jer je dokazano da djeluje na smanjenje sadržaja ukupnog i štetnog LDL holesterola u organizmu.

Nakon što je otkriveno da samo sedam oraha na dan pruža zaštitu od srčanih bolesti,orasi su odmah proglašeni superhranom.No orašaste plodove već dugo smatraju najsavršenijom hranom u prirodi.Kad se govori o hrani koja je zdrava za srce,orasi se nalaze među tri najzdravije namirnice.Sadrže velike količine alfa-linolenske kiseline(vrsta omega 3 masnih kiselina koje se nalazi samo u biljkama i igra važnu ulogu u održavanju zdravlja srca)koja štiti od upala i ovapnjenja krvnih žila,smanjuje rizik od srčanog udara i normalizira krvni tlak.Osim što su bogati antioksidansima,sadrže i zdrava vlakna,proteine,vitamine i minerale.

Ne čude stoga istraživanja koja pokazuju da redovno uzimanje oraha može smanjiti rizik od srčanih bolesti,nekih oblika raka i dijabetesa tipa 2.

Orah sadrži velike količine antioksidanata i antiupalnih tvari,te ima značajan učinak u sprječavanju raka.Istraživanje provedeno u Zapadnoj Virginiji  potvrđuje da fitosteroli i antioksidansi u orahu mogu spriječiti rak dojke i prostate.

Mononezasićene i polinezasićene masti pronađene u orasima pomažu u održavanju normalne razine insulina u krvi.Istraživanje provedeno u Harvardskoj Školi javnog zdravlja je utvrdilo da žene koje su konzumirale 30g oraha pet puta nedjeljno imaju 30% manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Orah je bogat izvor omega-3 masnih kiselina,koje pomažu kod smanjenja depresije,hiperaktivnosti i Alzheimerove bolesti.

Imate problema s nesanicom?Izbjegavajte uzimanje tableta za spavanje,jer mnoge od njih imaju nuspojave.Umjesto toga,pojedite pet oraha nakon večere,jer oni omogućuju miran san.

 

Izvor:ZDRAVLJE iz prirode;Broj 49;2020.

 

1424 Posjeta 1 Posjeta danas