U susret ramazanu bez socijalne dimenzije

Svjedoci smo evo nakon godinu dana da i sada sa nevjericom, neizvjesnošću i zbunjenošću ulazimo u vrijeme kada se uveliko pripremamo za mubarek ramazan. Sa pojavom britanske varijante koronavirusa stanje u cijeloj Europi postaje sve dramatičnije. Situacija sa vakcinama ništa manje problematična, jer se vijesti o nabavci i isporuci vakcina mijenja iz dana u dan kako ovdje u Norveškoj tako u cijeloj Europi. U ovoj iscrpljujućoj borbi protiv virusa vakcina je za nas utjeha i svjetlo na kraju tunela. Nažalost, vakcinisanje ne ide po prvobitnom planu, pa čini neizvjesnost i rizik još većim. Sve to umnogome utiče da se nova i opasnija varijanta virusa ubrzano širi i tako nam nažalost stoji na putu za vraćanjem ramazanske atmosfere kakvu smo imali prije pandemije.Savjet imama je na svojoj zadnjoj sjednici 16. marta 2021. godine imao na dnevnom redu pripreme za ramazan. Svjesni krajnje opasnosti i rizika po život i zdravlje, a upoznati sa svim mjerama, koje poduzimaju nadležni organi u Norveškoj, Savjet imama je uputio svoje viđenje situacije i zaključak o dočeku i aktivnostima u mubarek ramazanu prema Izvršnom odboru, koji u potpunosti dijeli i podržava stavove i zaključak Savjeta imama.

Zaključak govori o tri moguća scenarija:

1.   Potpuna normalizacija stanja

2.   Ponovni «lockdown» na nivou cijele zemlje

3.   «Lockdown» na nivou komuna i regija

Sigurno bi svi najsretniji bili da idemo u susret skorijoj potpunoj normalizaciji stanja, ali je svima jasno da je to nemoguće ostvariti u ovoj godini.

Dalje, ponovni «lockdown» na nivou cijele zemlje nije nemoguć scenarij. To se može desiti ukoliko se dramatično širenje zaraze ne stavi pod kontrolu.

«Lockdown» na nivou komuna i regija je jedna realnost koju evo živimo već mjesecima. Sudeći po onome što čujemo od nadležnih organa, ova strategija borbe protiv virusa kroz zatvaranja na komunalnom i regionalnom nivou najvjerovatnije ostaje i u budućnosti.

Dakle, prvi scenarij je u narednih nekoliko mjeseci nemoguć, a drugi manje vjerovatan, osim ako širenje virusa potpuno izmakne kontroli. Ukoliko se to, ne daj Bože, desi, onda je potpuno ista situacija kao sa prošlogodišnjim ramazanom. To znači nigdje i nikakve džematske aktivnosti u džamijama.

Međutim, ono što ipak mislimo da će se desiti i što u najmanju ruku priželjkujemo u ovoj teškoj situaciji jeste ovo treće. Dakle, da ne dođe do potpunog zatvaranja na nacionalnom nivou, nego da se zatvara tamo gdje se virus pojavi i proširi. To može biti nivo komune ili regije kao što smo već nekoliko puta imali u mnogim dijelovima zemlje.

Cilj nam je da na prvom mjestu zaštitimo život i zdravlje naših članova. Analizirajući aktuelnu situaciju i visinu rizika po život i zdravlje, zaključili smo također da u ovom trećem scenariju otvorimo mogućnost SAMO za klanjanje džume i teravije u džematima, odnosno gradovima gdje Islamska zajednica ima svoj centar, a u skladu sa zakonskim mjerama vodeći posebno računa koliko osoba može biti unutar objekta. Sve dosadašnje mjere prilikom ulaska i boravka u džamiji ostaju na snazi i MORAJU se do kraja poštovati. Putovanja bi se maksimalno izbjegavala kako bi zaštitili imame od zaraze i mogućeg prenošenja zaraze na naše članove. Bez obzira na djelimična i mjestimična otvaranja, zaključak je da NEĆE biti ZAJEDNIČKIH IFTARA u džamijama i van džamija. Isto tako, molimo sve naše članove da ne dovode u iskušenje imame pozivajući ih na privatne iftare. To može uzrokovati ozbiljne posljedice za imama i za Islamsku zajednicu u cjelini.

Islamska zajednica će konstantno pratiti razvoj situacije i o svemu značajnom obavijestiti svoje članove. Svjedoci smo bili prilika kada smo mogli u većem broju u džamijama biti, ali smo isto tako doživjeli da smo u vrlo kratkom roku morali zaustaviti sve aktivnosti i zatvoriti džamije. Zato je izuzetno važno da budemo spremni na ovakve mjere i poteze. Danas može biti otvoreno, ali ne znači da će biti otvoreno večeras. Zato ćemo redovno održavati kontakt sa našim članovima kako na nivou džemata tako na nivou Islamske zajednice.

Pored savjeta i uputstava kako najbolje provesti ramazan u svojim domovima u vremenu pandemije, planirano je da ovoga ramazana bude ONLINE MUKABELA na nivou Islamske zajednice. To će biti prilika da se džematlije iz svih naših džemata uključe i slušaju učenje Kur´ana od strane naših imama. Uputstva o pristupu biće objavljena na našoj stranici www.izbih.no i na našem facebooku, kao i facebook profilima naših džemata.

Neka svjetlo ramazana obasja naše porodice, naše džemate i našu zajednicu i neka nas ujedini u zajedništvu vjere islama.

RAMAZAN MUBAREK OLSUN!

Izvršni odbor

Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj

 

Napomena: Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku i stavove ljubusaci.com

823 Posjeta 1 Posjeta danas