Medžlis Islamske zajednice Mostar otvara vrata korisnicima Centra za stare osobe u Podveležju

Ovih dana užurbano se privode kraju planirani radovi na izgradnji Centra za stare osobe u Podveležju. Radovi će biti okončani početkom juna, a prvi korisnici u Centar će useliti tokom mjeseca jula ove godine. Riječ je o prvoj ustanovi ove namjene u okviru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Centar za stare osobe definiran je kao mjesto zdravog starenja osoba treće životne dobi. Potrebe za ovom vrstom smještaja svakodnevno je veća i u Bosni i Hercegovini.

Multidisciplinarni tim za pružanje njege, koji se sastoji od medicinskih sestara, njegovatelja, socijalnog radnika, psihologa te fiziotarapeuta korisnicima su svakodnevno na raspolaganju. Korisnici imaju nadzor tokom 24h.

Centar je u potpunosti prilagođen za ugodan smještaj i boravak. Posjeduje najsavremeniju opremu koja odgovara svim evropskim standardima. Ima moderno opremljene sobe (svaka soba posjeduje opremljenu kuhinju, TV, telefon, kupatilo, SOS signalizaciju, centralno grijanje/klimatizaciju). Ishrana je prilagođena zdravstvenom stanju svakog korisnika.

Za polupokretne i nepokretne osobe na raspolaganju su kreveti sa električnim funkcijama opremljeni medicinskim madracima sa antidekubitalnim svojstvima (svojstva koja sprečavaju oštećenje kože koje se javlja kod osoba koje duže vrijeme leže u krevetu).
Centar ima prostor za radno-okupacione aktivnosti, velike potencijale za organizaciju vanjskih sadržaja, za odmor i rekreaciju, prostor za druženje sa porodicom i prijateljima. Dnevni boravak nudi kutak za odmor, druženja, društvene igre, igre memorije, šah, pletenje i dekupaž (tehnika dekorisanja predmeta).

U kompleksu Centra smještena je džamija u kojoj će korisnici i posjetioci moći obavljati ibadete. U okviru džamije za korisnike Centra bit će organizovani razni prigodni sadržaji i programi kroz Službu za vjerske i odgojno-obrazovne poslove Medžlisa Mostar, medžlisove sekcije, te Karađoz-begovu medresu.

Centar za stare osobe Podveležje raspolaže sa:
– 18 dvokrevetnih soba
– 8 trokrevetnih soba
– Dnevnim boravak s trpezarijom
– Vanjskim prostorom za odmor, terasama
– Prostorom za šetnju i rekreaciju
– Džamijom sa bibliotekom i čitaonicom

CIJENE USLUGA
Cijena dvokrevetne sobe za pokretnu osobu 1000,00 KM koja uključuje smještaj, medicinski nadzor tokom 24h, boravak, ishranu, radno-okupacione aktivnosti itd.
Cijena sobe za polupokretnu i nepokretnu osobu 1250,00 KM koja uključuje smještaj, njegu, ishranu, medicinski nadzor tokom 24h za takvu vrstu korisnika.
U cijenu je uključeno:
– Kupanje korisnika prema sedmičnom rasporedu, a po potrebi i češće;
– Presvlačenje pelena i pranje nepokretnih korisnika min. 3x dnevno;
– Prevencija dekubitusa;
– Odvođenje korisnika na toalet;
– Pomoć pri hranjenju i pasiranje hrane korisnicima koji ne mogu jesti sami;
– Davanje tečnosti svim korisnicima smještaja prema satnom rasporedu kroz cijeli dan;
– Mjerenje vitalnih parametara prema rasporedu, mjerenje šećera i davanje inzulina;
– Promjene i održavanje urinarnih katetera;
– Redovno brijanje muških korisnika te rezanje noktiju;
– Svakodnevna mobilizacija i podizanje u kolica nepokretnih korisnika;
– Posjeta doktora interniste dva puta mjesečno sa pažnjom na svakog korisnika smještaja;
– Specijalni medicinski kreveti za nepokretne korisnike;
– Usluga pranja i peglanja garderobe i posteljine;
– Svakodnevno čišćenje i dezinfekcija zajedničkih prostorija, toaleta i soba;
– Sedmično slaganje ormara;
– Svakodnevno održavanje urednosti sobe, namještanje kreveta i posteljine te ličnih stvari;
– Tri glavna obroka prilagođena trećoj dobi spremljena od strane profesionalnog kuhara u restoranskoj kuhinji (uz ručak se služi supa i limunada), uz obroke se služi sezonska salata, te voće ili desert za užinu;
– Služenje kafe 2x puta dnevno te čaja po želji i količinama koje su potrebne;
– Međuobroci za dijabetičare i druge korisnike koji to žele;
– Zajednički iftari uz ramazan;
– Svečani ručak za vjerske i državne praznike.

Usluge koje se dodatno naplaćuju:
– Lijekovi koji nisu na teret socijalnog osiguranja; – Posjeta doktora neuropsihijatra, kao i drugih ljekara po potrebi (prema njihovom cjenovniku); – Frizerske usluge; – Usluge pedikera; – Usluge laboratorijske obrade krvi/urina, uzimanje briseva i sl. (prema cjenovniku poliklinika);
– Usluge prevoza do grada.

Nadmorska visina na kojoj se Centar nalazi viša je od 700 metara i izuzetno je pogodan za osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima, te će u tom smislu, osim stalnog boravka, Centar nuditi i mogućnost boravka nekoliko dana, prema želji, radi poboljšanja zdravlja, odmora, rekreacije, i sličnih aktivnosti koje će korisnici moći pronaći na ovom mjestu u prirodi, daleko od gradske gužve i vreve.
Za ljubitelje pisane riječi, u sklopu Centra smještena je džamija sa bibliotekom i čitaonicom. Korisnici imaju mogućnost čitanja, istraživanja i diskusije o različitoj literaturi. Organizovan je Klub čitalaca, u kojem se organizuju književni dani posvećeni interesu korisnika.
Medžlisi u BiH

Centar za stare osobe od posebnog je značaja za cjelokupnu Islamsku zajednicu u BiH i bošnjačku dijasporu te će svoj interes za smještaj zainteresiranih osoba moći pronaći svi medžlisi u BiH pod određenim uslovima.

Medžlisi će moći sklapati ugovore sa osobama koji su potencijalni korisnici Centra za stare osobe na način da osobe uvakufe svoju imovinu medžlisu, a da medžlisi procjene vrijednost vakufa i na osnovu toga snose troškove njihovog boravka u Centru. Takva praksa nije rijetkost na prostoru Bosne i Hercegovine, ali uslijed nedostatka sličnih institucija, osobe u trećoj životnoj dobi i u stanju potrebe za njegom imovinu ostavljaju privatnim licima. Na taj način se osobama u trećoj životnoj dobi otvara mogućnost da i u tim godinama pomažu rad i doprinose razvitku Islamske zajednice.

U vremenu fizičke razdvojenosti roditelja i djece, kada su djeca obavezna da odsustvuju od kuće dio dana ili mjeseca, vremenu kada imamo veliki broj osoba koje ne žive u Bosni i Hercegovini i koji zbog poslovnih obaveza nisu u prilici brinuti se i njegovati svoje roditelje onoliko koliko bi željeli i koliko zaslužuju. Nameće se pitanje koliko se zaista mogu posvetiti svojim roditeljima, i da li mogu adekvatno odgovoriti na njihove potrebe.

Otvaranjem Centra za stare osobe čitav sistem IZ-e je garant da će njihovi roditelji biti u dobrim rukama i da će imati svu potrebnu njegu i pažnju.
Misija Islamske zajednica je obaveza da se na najadekvatniji način približi ljudima, našim džematlijama, njihovim potrebama i da im na najkorisniji način pruži ruku podrške.

Kontakt podaci:

Adresa: Podveležje bb Mostar
Mob: + 387 61 306 706 (Viber, WhatsApp)
e-mail: uprava@centarzastare.ba
web: www.centarzastare.ba
Facebook stranica: Centar za stare osobe

Objavio: medzlismostar.ba

1094 Posjeta 1 Posjeta danas