Sve inovacije iz BiH dobile nagrade u Poljskoj, među nagrađenima i Ljubušak Sašenko Sadiković

Sinoć su objavljeni rezultati 14. Međunarodne izložbe inovacija „Intarg ‘21“, održane 15-16. juna u poljskom gradu Katovice, po drugi put on-line: nagrađeno je svih šest inovacija članova Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine!

Najbolji rezultat ostvarila je sarajevska magistrica građevinskih nauka Dragana Janković, čije su obje inovacije – „Cilindrična alatka za brušenje i poliranje tankih uzoraka” i „Kalup za izlijevanje tankih uzoraka“ – dobile zlatne medalje!

Uz to, za „cilindričnu alatku“, dobila je i specijalnu nagradu izložbe „Euroinvent“, koja je prošlog svibnja održana u Jašiju, Rumunija!

Zanimljivo je da se Dragana godinama bavi inovatorstvom, ali da joj je ovo prva izložba na kojoj je predstavila neke od svojih radova.

Bh. naučna zajednica obogaćena i trećom zlatnom medaljom, za „Metodu integracije procesa za proizvodnju cementa i sode u cilju smanjenja emisije CO2“, čiji su autori tuzlanski tehnolozi prof. dr. sc. Zehrudin Osmanović, doc. dr. sc. Nedžad Haračić, mag. sc. Nisad Avdić i dipl. inž. Damir Mulamehmedović.

Srebrenu medalju dobila je Meliha Klopić Murtić, iz Cazina, za „Kruti šampon za jačanje korijena kose“, koji se ručno izrađuje od ljekovitih krajiških bilja, u preciznim proporcijama od stotih dijelova grama.

Srebrnu medalju je dobio i Sašenko Sadiković, iz Ljubuškog, za „Zaštitnu masku protiv virusa“.

Sadiković je dobio i jednu brončanu medalju, za „Netopivi fišek za sladoled“.

Izvor: Inovacije.ba

Radio Ljubuski

813 Posjeta 1 Posjeta danas