Obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici održano u Oslu

JOŠ JEDAN DOPRINOS NEZABORAVU

I u glavnom gradu Norveške, kraljevskom Oslu obilježena je dvadeset i šesta godišnjica genocida u Srebrenici. Organizator obilježavanja tužne godišnjice je i ove godine bio, tradicionalno, Savez udruženja građana BiH u Norveškoj. Cijela manifestacija je upriličena u prostoru Norveškog Holokaust centra, a kao svojevrsno okruženje/ kulisa je bila izložba fotografija Tarika Samaraha.

Manifestaciju je otvorio, predsjednik Saveza udruženja Inan Begić. U svom izlaganju prisutnima Begić je apelirao norveške političare i cjelokupnu norvešku javnost da rade na stalnom upoznavanju o zločinima u Srebrenici, te da se još više angažuju u borbi protiv ekstremnih ideologija.

-Nalazimo se, danas, u prostoriji u Norveškom Holokaust Centru u koja je posvećena izložbi fotografa i umjetnika Tarika Samaraha, koja stvara jedan značajan okvir za ovo obilježavanje i ujedno jednu tešku napomenu na strahote koje su se dogodile prije 26 godina, rekao je u svom izlaganju predsjednik Saveza!

I nastavio:

-Želim podijeliti sa vama jedan citat Američkog pisca Krisa Bohjaliana:

“Ali istorija ima značenje, postoji linja koja povezuje Jermene i Jevreje i Kambodžane i Bosance i Ruanđane. Očigledno je da postoji i više, ali, stvarno, koliko genocida može jedna rečenica da podnese?

Kao dio ovoga programa je su prezentirani dijelovi  izložbe „Srebrenica, historijska blindzona“ posvećene genocidu u Srebrenici, koju je autor, Elmedin Žunić  predstavio putem internet obraćanja.

Prisutnima se obratio i ambasador BiH u Norveškoj dr Nedim Makarević. On je u svojoj video-poruci naglasio da je važno da se genocid nikada ne ponovi. Prisutne je pozdravila i predstavnica Memorijalnog centra u Potočarima, glasnogovornica Almasa Salihović!

Prisutne je  pozdravio i predstavnik domaćina, Øivind Kopperud, specijalni savjetnik i istraživač u Holokaustcentru. On se založio za još veću suradnju Centra i Saveza udruženja građana BiH u Norveškoj. Cijela manifestacija se završila prikazivanjem filma „Quo vadis, Aida!“ renomirane rediteljice Jasmile Žbanić.

Ovom prilikom valja dodati da je Oslo obilježavanje genocida u Srebrenici počelo još u petak, u prostoru Islamske zajednice Bošnjaka, odnosno Bosanskoj džamiji džemata Oslo. Tom prilikom, nakon džuma namaza, proučeni su jasin i tevhid pred duše svih šehida brutalne agresije na Bosnu i Hercegovinu!

 

Tekst i foto: Fahro KONJHODŽIĆ

Zahvaljujemo Fahri na ustupljenom materijalu.

Holokaust centar u Oslu, “HL-senteret”

HL centar

TAR36

1001 Posjeta 1 Posjeta danas