Peking 2022, Predstavljamo bh. olimpijski tim

Zimske olimpijske igre počinju u petak, 4. februara, a Bosnu i Hercegovinu će predstavljati šest sportista, najviše od zemalja Zapadnog Balkana.

Bosanskohercegovački tim čine Sanja Kusmuk, Mirza Nikolajev, Strahinja Erić, Elvedina Muzaferija Esma Alić i Emir Lokmić.

U pitanju su većinom mladi sportisti bez mnogo iskustva. Najstarija predstavnica, Sanja Kusmuk, ima svega 25 godina.

Tri predstavnika imat ćemo u alpskom skijanju, dva u skijašnom trčanju i jednog u sankanju.

Esma Alić

Esma je rođena u Sarajevu prije 19 i pol godina. Član je skijaškog kluba Triglav, a omiljene discipline su joj slalom i veleslalom.

Esma je višestruka državna prvakinja Bosne i Hercegovine, a najbolji međunarodni rezultati su joj 2. mjesto iz slovenske Kranjske Gore 2018. godine, drugo mjesto u slalomu iz Italije godinu kasnije i 1. mjesto s FIS MAJNEX CUP-a na Ravnoj planini iz prošle godine.

Esmi su ovo prve Olimpijske igre na kojima učestvuje putem realokacije kvota mjesta.

 

Emir Lokmić

Još jedan Sarajlija koji će BiH predstavljati na Olimpijadi u alpskom skijanju je Elmir Lokmić. Lokmić je rođen 1997. godine, a slalom i veleslalom su mu najdraže discipline.

Član je ski kluba ‘Alpin’, a najbolji rezultati su mu 28. pozicija u veleslalomu na Svjetskom prvenstvu u Italiji i činjenica da je četverostruki šampion Bosne i Hercegovine.

Emir se u Peking plasirao sa ostvarenom A normom i ovo će mu biti druga Olimpijada.

 

Strahinja Erić

Strahinja je rođen prije 21 i pol godinu u Stocu. Bavi se skijaškim trčanjem, a trenira u Ski klubu Sarajevo-Istočno Sarajevo.

Ostvario je 2. mjesto u Turskoj prošle godine na FIS takmičenju, 3. mjesto 2020. u Sloveniji na Balkan kup sprintu i 45. mjesto na FIS takmičenju u Italiji prošle godine.

Za njega će ovo biti prva Olimpijada, a plasirao se s ostvarenom A olimpijskom normom.

Sanja Kusmuk

Sanja je rođena na Sokocu 1996. godine i ona također predstavlja BiH na skijaškom trčanju. Član je Smučarskog kluba Romanija – Pale.

Najbolji rezultati su joj 1. mjesto na Balkan kupu u Sjenici 2018. godine, 2. mjesto na ukupnom poretku Balkan kupa sezona 2017/18 i drugo mjesto u poretku Balkan kupa u sezoni 2018/19.

Ona se također plasirala na Igre tako što je ispunila A olimpijsku normu.

 

Mirza Nikolajev

Sarajlija koji će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Olimnpijadi u disciplini sankanje. Ima svega 20 godina, a član je kluba Sankaški, bob i skeleton klub ‘Sarajevo’.

Najbolji rezultati su mu 5. mjesto na Kupu nacija u Altenbergu u sezoni 2020/21, 13. mjesto na Kupu nacija u Innsbrucku u sezoni 2020/21 i 27. mjesto u Svjetskom kupu u Innsbrucku u sezoni 2020/21.

Mirzi će ovo biti prva Olimpijada na koju ide s ostvarenom A normom.

 

Elvedina Muzaferija

Za kraj smo ostavili najveću bh. zvijezdu koja će nastupiti u Pekingu.

22-godišnja Visočanka ostvarila je 8. mjesto u Svjetskom kupu u disciplini Super G, St. Moritz 2021. godine. Ostvarikla je i 16. poziciju na Svjetskom prvenstvu u disciplini alpska kombinacija u Italiji 2021. godine. Također, zabilježila je i 25. mjesto u disciplini spust u Italiji prošle godine.

Dana 15. februara 2021. godine ostvarila je najbolji plasman od svih bh. takmičarki na Svjetskom prvenstvu u alpskim disciplinama od osamostaljenja BiH, osvojivši 16. mjesto.

Elvedini će ovo biti druge olimpijske igre, a u Peking naravno ide s ostvareno A normom.

Podsjetimo, ceremonija otvaranja Olimpijskih igara bit će održana u petak, 4. februara u 13. sati po naše,m vremenu, a bh. zastavu nosit će Elvedina Muzaferija i Mirza Nikolajev.

 

Radiosarajevo.ba

N1 BiH

Pogledajte raspored i satnicu nastupa našin BH olimpijaca na XXIV Zimskim olimpijskim igrama “Peking 2022” koji uskoro izlaze na olimpijska borilišta da brane boje svoje zastave:

 

 

 

 

1011 Posjeta 1 Posjeta danas