Historijski uspjeh: Košarkašice BiH pobijedile Japan i izborile plasman na SP

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je danas u Osaki selekciju Japana sa 87:82, u posljednjem susretu A grupe kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Australiji.

Košarkašice BiH uspjele su u Ookini Maishima Areni u Osaki savladati favorizovanu selekciju Japana, olimpijskog viceprvaka te izboriti plasman na SP.

Susret je protekao u blagoj dominaciji domaćih košarkašica, koje su veći meča imale rezultatsku prednost. Japanke su zahvaljujući brzoj igri u napadu često dolazile do otvorenih šuteva za tri poena, što su u većem broju slučajeva koristile.

Reprezentacija BiH teško je nalazila rješenje za brzu igru domaćeg tima, ali je, ipak, u drugom poluvremenu uspjela da dođe do preokreta. Agresivnom igrom u odbrani, košarkašice BiH primorale su Japanke na greške, a u napadu se razigrala i Jonquel Jones koja je dominirala u reketu, pogađala i asistirala ostalim bh. igračicama. Proradio je i šut sa distance, te su bh. igračice polako uspjele da preuzmu inicijativu.

Serijom od 12:0 u posljednjih pet minuta, reprezentacija BiH došla je do preokreta i vodstva od šest poena, a trojkom Nikoline Džebo 90 sekundi prije kraja do sedam poena prednosti.

Japanke se nisu predavale, pa su za dvadesetak sekundi uspjele sa pet vezanih poena opasno zaprijetiti, a nakon promašenog šuta Nikoline Džebo pola minute prije kraja krenule su po izjednačenje. Ali, Mawuli je napravila grešku u koracima, a u narednom napadu Nikoina Babić pogodila trojku, kojom je osigurala trijumf bh. tima.

Najefikasnija u reprezentaciji BiH bia je Jonquel Jones sa 36 poena, 23 skoka i četiri asistencije. Odlične su bile, takođe, Nikolina Babić i Matea Tavić sa po 15, te Nikolina Džebo sa 14 poena.

U reprezentaciji Japana najefikasnije su bile Saki Hayashi sa 21 i Himawari Akaho sa 14 poena.

Reprezentacija BiH je kvalifikacije završila s jednom pobjedom i porazom, istim učinkom kao i Kanada i Japan, a sve tri selekcije su na kraju izborile plasman na SP.

Fena

Nova sloboda

800 Posjeta 1 Posjeta danas