Radovi na džamiji Gožulj, 5. dio, od 16.10 do 19.10. 2022

16.oktobar 2022, 20. dan radova.
Suncan i topao dan, bez daska vjetra. Polahko se sakupljamo. Ja rano idem na Gradsku da preuzmem kurban. Mirsad Haurdic iz Danske ,zamolio me da mu nadjem kurban i da meso podjelim porodicama koje zive uz dzamiju na Gozulju,a radnicima da se od 1/3 napravi rucak. To sam zavrsio do 08:30,Allah da ucini kabul ovaj kurban i da nagradi nasega Haurdica. U 8 sati Joma javlja da je preselio Ibro Mesihovic -Macak. Svima ga je zao jer je sa svima bio dobar.Rahmet njegovoj dusi. Bio je dobar covjek. Radovi su krenuli bas junacki. Danas su tu: Agan Cenga, Rama , Guga, Juso, Faja, Nedim, Kasim, Pele, Mujo Ibrulj, Saba, Batan Kosaric, Sakib i ja. Odlucujemo da uradimo i vanjski zid prodavnice. Da i taj dio bude lijepo sredjen.Pele farba sve do sada uradjene zidove i mozemo reci da su sve povrsine na donjem djelu dzamije profesionalno obojene. Sakib je na unutrasnjoj skeli i radi kubu koja je toliko ispucala da ce se trebati totalno renovirati. Sva klacarda godinama sto je kreceno sve je izbruseno.Faja i Kasim su uzeli gornji sprat i bruse i vrse pripremu za farbanje. Saba Delalic reparirao je pozlatu na godini renoviranja dzamije. Teo Knezovic i njegov sin Mate donose kolace sokove. Posjecuje nas i Salko Lalic on navrati cesto. Sinoc su u dzamiju dosle Biba i Dinka Mahic iz Sarajeva i donijele sokove ,kolace i kahvu. Posjetio nas je Amer Krehic on je dao svoju masinu za brusenje knaufa i dao 100 km za dzamiju. Fedja Jakic donio paket kole.Dzenita Hadzalic donijela je 100 km za dzamiju. Ljubusanka kaze sa halalom 100 km ,isto to kaze i Ljubusak koji je donio za dzamiju 100 km. Dolazi nam i Ahmeda Mahica sin Mersed i za sebe i oca donosi 200 km. Posjetila nas je i Memnuna Mahic i za renoviranje donijela 100 km. Mujo Ibrulj ba kraju radnog dana daje 200 km za kamen koji jos fali.Dosle su danas Adla i Meda Konjhodzic. Od njih smo dobili kovertu na kojoj je pisalo: “ za dzamiju Gozulj sadaka za Muneveru i Cazima Fazlinovic od njihove rodbine. U koverti je bilo 400 km.Allaha molimo da bude kabul. Hvala svim ovim dobrim ljudima koji su na bilo koji nacin iskazali svoju podrsku. Danas smo uradili dosta posla ali jos se kraj ne nazire. Radnike i majstore nase dobro gledamo i pazimo, Rama je prije par dana rekao kako voli smokvare, danas smo ga iznenadili sa dvjema tepsijama tog hercegovackoj specijaliteta.
Faruk Jakić

.

17 oktobar, 21.dan radova
Danas se nema puno sta napisati, dosta radnika imalo je privatne poslove i nije se bas puno uradilo. Krenuli smo u 7:30. Bila su nas na pocetku samo dvojica. Popunjavali smo fuge na kamenim plocama. Kada se to zavrsilo rezali smo murvine grane da se lakse moze ispilat. Dosao je i Semso ef. koji nam je pomagao oko sklanjanja grana. On je donio i rucak. U 12 dolazi Nedim, on pocinje postavljanje limova na prednjem djelu dzamije. Oko 02:20 dolazi i Guga koji odmah pocinje sa navlacenjem kube. Do kraja dana on je taj zahtjevan posao i zavrsio. Tokom dana dosla je firma iz Mostara koja je postavila vrata na mafile. I danas nas je obilazio Supljika.
.
.
18.oktobar, 22.dan radova
I danas smo krenuli samo sa dva covjeka ja i Sakib. Cijeli dan skoro pa prevruce.Farbali smo prozore i i cistili prostor u dzamiji. Vrlo brzo stize i Nedim a iza njega Kasim i Faja. Njih dvojica pocinju zadnju ruku farbanja ,Nedim polazi da ucvrscuje daske na plafonu ali su toliko truhle da saraf ne moze da uhvati. Kompletna strana je truhla. Nema sanse da mozemo taj dio sacuvati. Dolazi Semso ef. u konsultacijama sa njim donosimo odluku da to sve srusimo i da idemo sa drugim materijalom. Prasina je ogromna. Na ovo nosmo racunali ali drugo rjesenje ne postoji. Hajr je i to, kad sve se radi na novo dobro je da ide i ovo. Semso opet preko Rifeta salje rucak, da ga Allah nagradi. Narucujemo jos materijala, ovo je peti kamion. Jedno potrosis i odmah salju po drugo. Oko 12 dolazi nam Omer Korjenic, donosi kese pica i 100 km za hranu radnicima. Jos pica dolazi od ljubusaka. Faja i Kasim zavrsavaju dio gdje su zene. Bijeli se bolje od snijega. Jos cekamo Gugu i Jusu. Kad nema Guge usporeni smo dobro. Isli smo i do kamenoloma Crveni Grm da uzmemo kamenih ploca sto je zafalilo. Radilo se o nekoliko metara kvadratnih, kad smo rekli da je za dzamiju nisu nam naplatili nista. Hvala ljudima iz kamenoloma Crveni Grm. Stize i Batan Kosaric donosi dosta mandarina i grozdja i i ostaje da radi. Stigo je i Guga i odmah krece sa gletovanjem. Dolazi Anando rah. Amele sin donosi od firme “As Premium” 100 km za radove na dzamiji, hvala As Premiumu i njenom vlasniku Josipu Zelicu. Za dzamiju dobijamo i od Mirzeta Atic 100 km, od srca se zahvaljivamo. Jusuf krece sa gletovanjem prodavnice i uspjesno zavrsava.
.
 
.
19.oktobar 23, dan radova
Osvanuo je pravi jesenski dan sa velikom maglom. Izgleda da i jesen dolazi u Ljubuski. Oko 7:30 palimo vrece od jecerasnjeg potrosenog materijala. Malo je i pohladno, 13 je stepeni. Danas ocekujemo da se uradi dosta posla. Dolazi nam Meran Hajdarevic i ostavlja 100 km za dzamiju. Sa Meranom smo razgovarali o svemu.Juso je rano odradio prodavnicu. Ulazimo unutra gdje su pukotine. Posla je jos jako mnogo, da covjeka nekad uhvati i panika, kad ce bit gotovo? U 10 sati sunce “ tjera” maglu i cijeli dan je pretoplih 26 stepeni.Dolazi nam Ljubusanka i daje prilog za dzamiju od 300 km. Kaze halalosum.Nakon nje dolazi Munib Munja Delalic, zahvaljiva se svima sto se sve ovo pocelo raditi. Kaze:” bilo je i vrijeme”.Gleda sve sto je uradjeno i prezadovoljan je sa onim sto gleda , na odlasku daje prilog od 100 eura za sebe i svoju porodicu. Generalno gledajuci ljudi su odusevljeni ovim projektom i nema dana da to svojim dolaskom i interesovanjem ne potvrdjuju. Jedan od njih kaze:”imam 71 godinu i ne pamtim da je neka akcija bila vise podrzana i prihvacena od naroda kao ova”. Hvala svim dobrim ljudima koji daju svoju podrsku na bilo koji nacin. Jusuf je nabacio cjelu prodavnicu gletovao je i spremna je za farbanje.Faja i Kasim su poceli navlacenje sepa. Ofarbali smo na prodavnici i zeljezna vrata. Rucak nam je stigao iz Celebica kod Konjica. Posjetili su nas Salih ef. Jusufovic sa suprugom i Senad Ef. Petrovac. Sjedili smo i razgovarali o svemu i njima su se svidili radovi koji su do sada zavrsena. Na rastanku Senad efendija dao je 100 eura za dzamiju kao sadaku za svoju rahmetli suprugu Taibu Petrovac. Allah da ucini kabul. U dva sata dolazi firma “ Gavran” da posijece murvu. Promet se obustavlja sve dok murva nije skinuta. Rjesen je i ovaj problem, zahvaljivamo se Silvani kcerci pokojnog doktora Bandura koja je obezbijedila veliku dizalicu i ljude.Danas je bio dan sa puno dogadjanja. Oko tri sata opet jos jedna posjeta, dolazi direkt iz Pariza Dervisa Gujic sa komsinicom Timom Hadzalic. Donose pun paket sokova. Gledaju do sada uradjeno i ono sto treba da se uradi. Dervisa kaze da se vratila i hoce tu da ostane do kraja zivota. Kontam nesto zao mi Malika, ko ce mu sad iciju pravit?Na odlasku Dervisa ostavlja kovertu sa 100 eura za dzamiju. Hvala joj. 18:21 je sad ali Faja, Guga, Kasim i Sakib jos rade.
.
.
1344 Posjeta 1 Posjeta danas