Radovi na džamiji Gožulj, 7. dio, od 24.10. do 27.10. 2022

24.oktobar, 28 dan radova.
Osvanulo maglovito jutro ali je dan bio pravo topao. Na početku oko 7:30 smo samo ja i Sakib, ostali imaju druge obaveze. Priključivat će se ,akoBogda, tokom dana. Počinjemo sa farbanjem drvenarije.
Angažirali smo još jednoga ćovjeka iz Kaknja za farbanje donjega dijela džamije. U 11:40 dolazi Juso i počinje sa radovima. Skoro istovremeno dolaze zet i punac, Kasim i Nedim i kreću sa gletovanjem knaufa.
Dolazi nam Mujo i kaze Tina Mahić poslala 1000 kruna za potrebe džamije . Mujo odlazi i stiže nam Konjhodžić Sabit sin Hilmije rahmetli, on daje 200 eura od svoje porodice i 100 eura koje je preko njega poslao Zdenko Džajić.
Franjo Gavran donirao je za džamiju krovnu ploču za struju i velika mu hvala. Dolazi nam i sin rahmetli Hamleta Irnis Ibrulj i on za džamiju daje 100 eura. Iza Irnisa dolazi Mustafa Sadikovic , on nam daje 200 eura koje je poslao Senad Maksić. Mustafa daje i za sebe 50 km.
Oko 12 sati dolazi sin rahmetli Ibre Hadžalića , Mirel Hadžalić on donosi 200 eura za džamiju , 50 eura daje za hranu i 100 eura za potrebe djece u mektebu. Dolazi Amir Omerhodžić i donosi od sestre Aide Omerhodžić Memidžan 200 eura za džamiju kao sadaku za roditelje Dževada i Nasihu. Ručak nam donose Mirela i Hara Mahić. Mirela mi na odlasku daje kovertu u kojoj se nalazi donacije članova njihove porodice:Hara i Mirela 100 eura, Lana i Dragan 50 eura i Dino 50 eura. Dolazi i Šupljika sad nas je vec 5-6. Svraća i Sadik Mušić sa suprugom Medihom. Zadovoljan je sa radovima, kaže : “ valjalo bi malo i u Pobršću što uraditi”. Kažem Sadiku ako bude viška sredstava ići će za Pobršće i Žabljak. Stiže na obilazak radova Nihad Garbo iz Višića, on je muž naše Edite Garbo. Oko 13 sati stiže doktorica Mediha Jakić i donosi dosta kolača, kese sa sokovima i daje mi dvije koverte u kojima je bio ovaj sadržaj :u jednoj koverti je pisalo Mujo Lalić 200 km za džamiju a u drugoj Hasija i Mediha 200 km .
Mediha je pravo zadovoljna sadašnjim izgledom džamije. Azer stize i donosi dosta sokova i kolača. Dolaze nam Mujo i Alma Hajdarević i oni donose sokove i 100 km za džamiju. Alma je ovo nanijetila kao sadaku za svoju rahmetli sestru Suadu. Allah da učini kabul. Na kraju još jedna posjeta, dolazi nam Memnuna i daje 200 km, 100 km od Senada Nevesinjca i 100 km od Zuhre Konjhodžić.
Hvala svim ovim dobrim ljudima od Tine pa do Zuhre. Od srca im se zahvaljujemo za ogromnu pomoć i podršku koja traje od prvoga dana. Danas je bio veliki dan i veliki bereket. Nazire se polahko kraj ovoga projekta.
Faruk Jakić
.
25.oktobar, 29 dan radova.
Ja danas nisam na Gožulju, imao sam privatne porodične obaveze u Sarajevu i pišem kako su mi ispričali Nedim i Juso. Dan je opet bio lijep i topao. Počinje ih trojica: Sakib, Isko i Nedim. Danas se opet većinom farbalo. Ta završna faza koju smo dugo čekali. Majstori za boje odabrali su da tamne boje koje su bile ranije zamijenimo sa svijetlijim bojama pa se tako i radi. Još jedna stvar koju smo uradili ovih dana je ta da smo opet u dzamiju vratili “zvjezdano nebo” koje je krasilo gožuljsku džamiju preko 80 godina. Zadnji put ovo “nebo” uradio je rahmetli Mustafa Hadžić, Nedimov babo. Ovih dana tu tradiciju nastavio je naš umjetnik Jusuf Juso Košarić. Allah mu dao svaki hajr. Juso je nekoliko dana strpljivo radio i “ljujajuci se” na skeli od 8 metara uspješno to i jako kvalitetno uradio. U 10 sati pise mi Hadžera Nikšić i kaže da je spremila nešto i da preuzmem, kazem da nisam tu ali da će neko doći i preuzeti. Jusuf javlja da je ona došla donijela hurmašice i 100 km za džamiju. Allah da nagradi našu Hadžeru i njenu porodicu. Tokom dana dosta drvenarije se ofarbalo. Farbamo sve što se nalazi unutar džamije. Sutra , akoBogda, čekamo Kasima da obrusi knauf i počinje sa farbanjem plafona. Šupljika je proveo kablove na desnu i lijevu stranu gdje će biti manji lusteri. Idemo dalje.
.
.
26.oktobar i 30 dan radova.
Vrijeme izutra pohladno a preko dana suncano i toplo. Krecemo u 7:40 sa zajednickom kafom. Sulo, Juso,ja, Sakib, Nedim i Guga. Opet se nastavlja sa farbanjem. Boje se ne moze nanijet koliko je treba. Juso ide na krov prodavnice i postavlja i malterise samare i ciglu koja fali. Hocemo i tu da uradimo da ne prokisnjava i da je ljepse.
Guga zavrsava dzamijski prag i napusta nas. Ima obaveza na drugom gradilistu. Supljika postavlja lampe i jos jednu uticnicu. Danas rucak spremamo sami, upalili smo rostilj. Dolazi Semso efendija i daje 30 km poslao Edis Anadolac za soka i od Hadzalic Haske 100 km od njene porodice. Hvala im od srca. Posjetu imamo od Mehe Gare koji nam pravi kahvu. Dolazi Kasim i pocinje sa rodom.
Popili smo kahvu i Meho odlazi na odlasku daje mi od Hatidze Tidze Mujanovic 300 km kao sadaka za kcerku Mersiju Mahic i od sebe 100 km za dzamijske radove. Allaha molimo da bude kabul. Garo odlazi i govori”zovi ako bilo sta bude trebalo, bilo sta”. Hvala Mehi Gari. Kasim je obrusio cjeli plafon i pocinje sa krecenjem plafona i zidova. Nema mu Faje koji je otisao malo na odmor.Ovo je ono sto cekamo mjesec dana.
Danas je tacno 30 dana radova, Allahu hvala bez kapi kise i vjetra. Nedostaje nam Batan Kosaric, jucer je imao let za Norge. Bio je obicluk. Selami ga cjela ekipa.
Stigla je uplata od Ahme i Mirzete Krehic u iznosu 150 km. Hvala i njima. Preko Mulije smo dobili 100 km koje je poslala Sabina Djulic Korjenic, zahvaljivamo se Sabini. Oko podne dolazi Mukadesa Kada Anadolac, razgleda sve i jako joj se sve sto vidi dopada. Kada donosi donacije: Muta i Amna Fazlinovic 100 km, Kada i Edis Anadolac 100 km, Sabina Djulic 100 km, Ljubusanka 100 km i od Marijete Mandic Herceg 100 eura. Marijeta je kcerka Mande bivseg golmana Sloge. Hvala svim ovim divnim ljudima. Tokom dana placam racun za materijal u Petka. Racun je 3.550 km sa popustom,Braca Petkovic daju nam dobar popust jer se radi o dzamiji. Zlaja daje jos 45 km za soka radnicima. Hvala firmi “ Petko” i sve preporuke za njihove materijale. Ujutro zaticemo hrpu radnih rukavica koje je donio Azer Ajeti.
Tokom dana izbacili smo skelu vani. Sada je obicluk i velika sirina. Postavili smo dva manja lustera koja smo kupili u Ljubuskom od sredstava koje posjedujemo. Pred kraj dana jos jedna posjeta meni do sada najdraza,dolaze mi unucad Muhamed i Halima ,sa nenom Eminom i babom Sanjinom i mamom Arnelom. I oni razgledaju radove i odlaze u Lokija. Dosta se uradilo ali ima jos.
.
.
27.oktobar, 31 dan radova.
Jutro maglovito ali dan topao i fin. Krecemo u 07:30. Sakib skraciva panj od murve da se moze zemlja nasipati u sofu. Zemlju nam je dotjerao Goran Spajic iz Radisica, nije htio nista naplatiti, kaze od mene to. Hvala Goranu.Krecemo nas cetvero. Ostali ce se prikljuciti.
Dolazi Mujo da vidi dokle smo stigli. Ide u Mostar da neni rahmetli naruci nisane. Mujo opet daje 100 km za hranu. Hvala Mujagi.Mediha Bilic salje za majstore 50 km. Hvala velika i Medihi.
Dolazi Meran da pomaze i odmah krece sa farbanjem mimbera. Stize nam i Rama i on ostaje da radi. Na mafilama pocinjemo detaljno cistiti i spremamo se za prostiranje. Tarik donio 200 km od Jusufa Elezovica i njegove porodice ,Sase Sadikovica kcerka Sanja salje 200 km za dzamiju. Hvala Sanji i njenoj porodici.
Dolazi nam opet Enko Mehicevic ulazi i razgleda kaze da se uradilo dosta. Daje 100 km, Enko hvala ti. Dosle je Esma Rogic i donijela od Ombasic Ljilje iz Norveske 200 km i od Enise i Miralema iz Svedske 100 km, od Ljubusanke dobili 50 km za dorucak radnicima.Imali smo posjetu od jos jedne Ljubusanke i dala je100 km. Rucak nam je opet donio Meho Garo, ovo je treci put kako nam Garo donosi rucak. Cjeli dan farbamo i cistimo.
Kasim je okrecio cijelu dzamiju i ostaju jos samo sitni detalji. Dolazi nam i Saba Delalic i radi na mihrabu. Rama dosta pomaze u ovoj zadnjoj fazi. Popodne dolaze Mika i Miro Mehicevic sjedimo i sa njima. Miro je donio 100 km za nedeljni rucak koji smo pravili.
Vjerovatno sam neke detalje zaboravio jer dan je dug i sto se odmah ne upise insan zaboravi.Da, danas smo istovarili keramicke plocice i jos materijala za gasulhanu.
Gasulhana ce isto biti cjela renovirana. Guga i njegova porodica i porodice njegove brace sa majkom Havom ce uraditi stiropol fasadu. Allah da ih nagradi na tom iskrenom nijetu.Unutrasnje radove voda i keramika isto ce uraditi Rama i Guga. Gasulhanu zelimo obnoviti da bude kao nova. Sa ovom informacijom zavrsavamo danasnji izvjestaj. Hvala svima koji su danas pomogli na bilo koji nacin.
.
1510 Posjeta 3 Posjeta danas