Hercegovačka jela – 7 Najpoznatijih jela u Hercegovini!

Hercegovina, sunčani dio naše lijepe zemlje, pored njenih prirodnih ljepota krase je i tradicionalna jela.

Izdvojili smo neke od najpoznatijih hercegovačkih jela koja su karakteristična za ovo područje.

Hercegovačka jela – Japrak

Kao u ostatku Bosne i Hercegovine, dolma i sarma su neizostavna jela hercegovačke kuhinje. Ali postoji jedno specifično jelo koje je nekim Hercegovcima draže od poznatih turskih jela. Riječ je o japraku.

Japrak- poseban specijalitet u Hercegovini

Ono što čini japrak specifičnim jelom, za ovo područje,  jeste da se nadjev zavija u raštiku.

Raštika je posebna vrsta kupusa koja se uzgaja u Hercegovini. Bitno je naglasiti da kvalitet lista raštike utiče na ukupan kvalitet japraka.

Uštipci

Bilo kakva proslava, rođendan, vjenčanje ili neka druga prigoda u Hercegovini ne može proći bez uštipaka.

Uštipci su postali tradicionalno jelo uz koje su odrasle brojne generacije. Samo rijetki mogu odoljeti hercegovačkim uštipcima.

Često se jedu uz suho meso i kajmak, ali tradicionalno se jedu uz hercegovački sir iz mijeha.

Hercegovačka vrsta uštipaka

Sir iz mijeha

Kao što smo već spomenuli, sir iz mijeha posebno se pravi u Hercegovini. Priprema se od kravljeg ili ovčijeg mlijeka.

Tradicija pravljenja sira iz mijeha nas vodi u daleku prošlost. Hercegovci iz potrebe da osmisle neki način konzerviranja hrane, tačnije sira , ugledali su se na Tatare. Tatari su ispod sedla nosili meso, čime bi produžili rok trajanja hrane.  Tako su Hercegovci upotrijebili ovčiju mješinu kao ”trap” za sir. Nakon dva mjeseca sir se vadi iz mješine.

Ono što je još karakteristično jeste da je njegov rok trajanja znantno duži nego mladom siru.

Također, sir iz mijeha je jedan od rijetkih sireva koji se ne proizvode industrijski nego od strane domaćih poljoprivrednika.

Sir iz mijeha se proizvodi od strane domaćih poljoprivrednika.

Ičija

Poznato mostarsko jelo ičija je tvrda pogača polivena kokošijom supom i pilećim mesom. U Bosni ovo jelo zovu potkriža a u Hercegovini je to ičija.

Tačno porijeklo naziva nije poznato, ali postoji mogućnost da potiče od riječi ”iščija” što znači kalfa (zanatlija). Kalfa bi prilikom otvaranja radnje dijelo gozbu, te je vjerovatno ičija bila od jela koja bi se nalazila na gozbi.

Također, u nekim dijelovima Bosne ovo jelo nazivaju tiritom.

Jalan sarma

Jedno od autohtonih hercegovačkih jela je Jalan sarama. Riječ je o specifičnoj sarmi koja se pravi od vinove loze.

Ono po čemu se ova sarma razlikuje od ostalih jeste njena smjesa. U smjesu ide mladi luk, riža i nana. Jalan sarma se servira hladna, te se u Hercegovini poslužuje kao predjelo ili meza.

Jalan sarma

Pirjan od raštike

Već smo spominjali raštiku i njenu zastupljenost i uzgoj u Hercegovini. Raštika je bogata vitaminima kao što su A, B, E, C, mineralima i kalcijem. Podnosi sve vremenske uvjete pa i one najekstremnije.

Naravno, ne priprema se samo japrak od raštike. U ovom dijelu Bosne i Hercegovine vrlo često se pravi i pirijan od raštike. Priprema ovog jela je vrlo jednostavna.

Smokvara

I za kraj ostavili smo smokvaru za sve sladokusce.  Smokvaraa je tradicionalna hercegovačka poslastica.

Specifična je zbog domaćeg pekmeza od smokava.  Mnogima je ovo posebna slastica koja vraća u djetinjstvo.

Hercegovinu ne možete posjetiti a da ne probate smokvaru, koja će vam se sigurno svidjeti.

Poznata hercegovačka poslastica smokvara

Hercegovina je dio male zemlje velike raznolikosti i njezina, još uvijek do kraja neotkrivena kuhinja, nudi mnoštvo užitaka. Hrana se u Hercegovini priprema polako, u njoj se isto tako lagano i uživa, obavezno uz dobro društvo i razgovor.

Danas jela, koja su bila sastavni dio svakodnevne prehrane u Hercegovini, servirana u skromnom drvenom posuđu simboliziraju stari način života.

Područje Hercegovine se nalazi pod direktnim utjecajem Jadranskog mora. Veliki je tu broj sunčanih dana. Mostar ima 2290 sunčanih sati, a južna Hercegovina je još sunčanija te spada u najsunčanije krajeve u Europi.

Zbog svega toga vinogradarstvo ovdje ima tisućljetnu tradiciju. O tome svjedoče mnogi povijesni arheološki spomenici još iz rimskog doba na kojima nalazimo uklesane listove vinove loze i grozdova.

Hercegovačka jela na kojima su odrasli naši stari i danas su posebna delicija. Mnogi dolaze na područje Hercegovine kako bi uživali u izuzetnoj  tradicionalnoj hercegovačkoj  kuhinji , a još kada tome dodamo pogodnu klimu i mjesta neopisive prirode poput Blidinja doživljaj je neopisiv.

Najznačajnija tradicionalna jela Hercegovine su:  Pura s lučinicom,  Raštika,  Kiseli kupus i sarma,  Janjetina ispod sača, (peke) ili s ražnja,  Japrak i dolma,  Riblji brudet,  Uštipci,  Kuke,  Izljevača,  Starinski  žuti kolač,  Meza,  Pole,..

Mostarski.info

2192 Posjeta 2 Posjeta danas