Tamna strana proljeće : Policija zna tko je dovezao benzin za paljenje Predsjedništva BiH

goriii3

Krajem iduće sedmice  znat će se rezultati opsežne istrage o paljevini zgrade Predsjedništva BiH u petak, 7. februara i paljevini zgrade Vlade Sarajevskog kantona , čija je unutrašnjost potpuno izgorjela.Istragu radi poseban tim Federalne uprave policije, sastavljen od vrhunskih istražitelja. Neslužbeno doznajemo da je većina kockica već posložena. Detalji u ovoj fazi istrage su najstroža tajna i o njima niko , sasvim razumljivo, sada ne želi govoriti. Ono što je izvjesno jest da će u konačnom izvještaju  biti imena i prezimena onih koji su palili zgradu Predsjedništva BiH i, što je još važnije, njihovih nalogodavaca. Prema informacijama iz naših izvora, nakon što finalno izvješće bude analizirano i potpisano, s njim će biti upoznata javnost.

Sve je organizirano

Jedno je jasno – građani koji su zbog siromaštva izišli na ulice protestvovati  protiv vlasti nisu kamenovali niti zapalili zgrade Predsjedništva BiH i Vlade Sarajevskok kantona . Njihovi protesti , koji i danas traju,  klasne su naravi i njima građani ukazuju na nepodnošljivo ekonomsko-socijalno stanje u koje su ih vlasti dovele, uz zahtjev za promjenu te i takve vlasti.Iz onoga što je dosadašnjom istragom utvrđeno proizlazi da su klasni protesti  građana iskorišteni  iskorišteni za interese određenih skupina. Paljenje zgrade Predsjedništva BiH okarakterizirano je kao kazneno djelo terorizma. Federalna uprava policije službeno je podnijela Tužiteljstvu BiH izvještaj o počinjenom kaznenom djelu terorizma  protiv NN osoba.
– Potpuno drukčija struktura od one koja je mirno i s razlogom protestvovala  ubacila se u masu prostestanata, ne da protestvuje , nego je dovedena na tu lokaciju s unaprijed iskazanim namjerama da napravi incidente – objasnio je Dragan Lukač, direktor  Federalne uprave policije, uz naglasak da su i počinitelji  i njihovi nalogodavci s područja BiH.

Blokirani vatrogasci

Da je prvo kamenovanje, a onda paljenje zgrade Predsjedništva BiH bilo unaprijed pripremljeno i da je sve ranije režirano, potvrđuje i to da se kamenje dopremalo u ruksacima i automobilima.Također, dovlačeni su i nekim osobama koje su bile među protestantima “dodavani” molotovljevi kokteli. Istražitelji Federalne uprave policije imaju i sve potrebne i relevantne dokaze o osobi koja je automobilom dovezla kanistre pune benzina za paljenje zgrade Predsjedništva BiH. Istraga se bavi i organizatorima namjerne blokade vatrogasnih vozila koja su krenula prema zgradi državnog Predsjedništva, odnosno njihovog sprječavanja da ugase požar.

Još jednim bitnim detaljem bave se policijski istražitelji – tko je i kako naveo podmetanje požara baš u dijelu zgrade Predsjedništva u kojem je smješten Arhiv BiH, a u kojem se nalazi najviše papira i drugih lako zapaljivih materijala? Neslužbeno doznajemo da će tek to pokazati dimenzije svega što se u Sarajevu  7. februara događalo.
Da su se među sarajevske demonstrante  ubacili i njihovu muku iskoristili mnogi mutni tipovi, svjedoči primjer 36-godišnjeg inženjera E.Š. On je  7. februara i ostalih dana  bio prisutan među protestantima , a noseći transparent na kojem je pisalo “Pustite našu djecu” bio je jedan od najglasnijih ispred Policijske uprave Centar kada se tražilo puštanje na slobodu uhapšenih  mladića koji su pravili nerede.

U novembru  2011. on je uhapšen  zbog dječje pornografije nakon što su policajci u njegovom kompjuteru  otkrili više od milijun i pol slika seksualno zlostavljane djece. Utvrđeno je da je stupio u vezu s pedofilima u SAD-u, slao im slike i ucjenjivao ih čime je stekao priličnu sumu dolara. Godinu prije toga privođen je kao osumnjičeni  za krađu PIN kodova kreditnih kartica. Protiv njega je prije dvije godine podnesena prijava Kantonalnom tužilaštvu u  Sarajevo, ali još nije procesuiran.

(Kliker.info-DL)

1220 Posjeta 1 Posjeta danas