PREDSTAVA “ZALJUBLJENI VUK” Lijepa bajka koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim

MiamalaNa sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR danas 2. aprila će se ponovno održati predstava “Zaljubljeni vuk”, koju organizira EDUS u koprodukciji s Aparat teatrom i SARTR-om. Ovom izvedbom obilježit će se Svjetski dan autizma – 2. aprila
Radi se o predstavi u kojoj igraju tipična, kao i djeca s poteškoćama u razvoju, a s ciljem razbijanja diskriminacije u društvu. Ulaz na predstavu je besplatan.

Obrazovanje i potpora

Glavni organizator događaja je udruženje EDUS – Edukacija za sve, koje se već četvrtu godinu aktivno bavi unaprjeđenjem obrazovanja i potpore, prije svega za djecu s poteškoćama u razvoju. Kako je u EDUS-ovom programu najviše djece s autizmom, izvedba predstave i popratni materijali koristit će se u svrhu obilježavanja 2. travnja – Svjetskog dana autizma.
U okviru ovogodišnjeg EDUS-ovog drugotravanjskog programa, kampanjom “Nama su izazov i inspiracija… A vama?” EDUS želi skrenuti pažnju na pasivnost našeg društva prema djeci s autizmom i njihovoj budućnosti, unatoč naglom i stalnom porastu učestalosti poremećaja. Iako djece s autizmom svaki dan ima sve više, čini se da je prepuštanje sudbini, izolacija i samopomoć ono što društvo i dalje nameće obiteljima s tom djecom kao jedinu opciju, zanemarujući njihove mogućnosti i želje.

Približavanje razdvojenih svjetova

Kad se govori o potrebi uključivanja djece s poteškoćama u razvoju u društvo, što je krajnji cilj i ovog pothvata, obično se misli na to da se djeca uče prilagođavati društvu i njegovim pravilima, na čemu uostalom radi i EDUS. Ipak, ovim projektom se napravio mali pomak i s drugog kraja – omogućena je prilika i djeci iz redovitih škola, njihovim roditeljima, umjetnicima i gledateljima predstave i filma da se uključe i razumiju svijet djece s poteškoćama u razvoju, tako da je predstava od početka u potpunosti orijentirana prema njihovim sposobnostima i potrebama – kojima se ostala djeca/glumci, umjetničko vodstvo, a zatim i gledatelji trude prilagoditi.
Težište višemjesečne produkcije stavljeno je na sam proces prije nego na konačni produkt – predstavu, koja je prije svega koncipirana kao nagrada za sve sudionike, kao i djecu u gledalištu: na kraju komada svi izlaze na scenu koja postaje mjesto zajedničke zabave. Probe i predstava se bilježe kratkim dokumentarnim filmom koji će ostati svjedočiti o ovom pokušaju približavanja dosad suviše razdvojenih svjetova.
U tijeku mnogobrojnih proba, ovakav neformalan pristup, iako povremeno kaotičan, donio je mnogo više od mogućnosti izvedbe koja uključuje djecu s poteškoćama u razvoju – počevši kao mjesto na kojem su djeca, ali i odrasli, učili o pravilima artističkog procesa, ali i isto tako i međusobnim različitostima i toleranciji, probe su prerasle u omiljena sastajališta svih aktera – oaze u kojima su isparili mnogi strahovi i predrasude, a nastala prijateljstva i ljubavi. Tako je cilj projekta postignut i prije izvedbe predstave. Osim što su životi sve djece-sudionika oplemenjeni bavljenjem umjetnošću, gotovo je sigurno da nitko od njih u budućnosti neće imati problem s prihvaćanjem različitosti.

 S. Dedić

Mia

 

 

 

 

 

 

 

..

Mia Markić (kćerka Irme Ćatović, unuka Nakifa i Mevlide)

794 Posjeta 1 Posjeta danas