Između Počitelja i Međugorja će se graditi najduži most na Koridoru 5C

ljubuskiautoput

Direktor Javnog preduzeća Autoceste FBiH Ensad Karić izjavio je u razgovoru za Klix.ba da investicijom od 250 miliona eura ova kompanija počinje novi investicioni ciklus.

Riječ je, pojašnjava Karić, o izgradnji novih 20 kilometara autoceste i dionicama Zenica jug – Zenica sjever i Počitelj – Međugorje. Time se, veli, nastavlja dinamika gradnje Koridora 5C kako na sjeveru tako i na jugu naše zemlje.

“Radovi na dionici Zenica jug – Zenica sjever počinju ovog ljeta. Finansirat će se sredstvima iz fondova KFAED i OPEC. Eksproprijacija je završena, a od važnijih objekata projektovano je pet vijadukta, most i tunel. Kada je riječ o jugu zemlje, naredni korak je povezivanje Počitelja sa Međugorjem, naša dva važna turistička i kulturno-historijska centra, pa sve do granice sa Hrvatskom”, kazao je Karić za Klix.ba.

Trenutno se vrše završne aktivnosti na izradi glavnog projekata te pripreme za početak eksproprijacije. Izgradnju dionice će finansirati Evropska investiciona banka.

“U sklopu dionice Počitelj – Međugorje gradit će se i najduži most na Koridoru 5C blizu hiljadu metara dužine sa stubovima preko 90 metara, a još su projektovani tunel i petlja Počitelj. Autoceste FBiH u ovoj godini puštanju u saobraćaj 102 kilometra autoputa na Koridoru 5C, a tenderima za ove dionice čine prvi korak ka ostvarenju najavljenog investicionog ciklusa od 80 kilometara”, zaključio je Karić.

JP Autoceste uputilo je 6. maja poziv za dostavljanje finansijskih ponuda za izgradnju autoceste na Koridoru 5C, dionica Donja Gračanica – Drivuša, poddionica Drivuša – Klopče.

Poziv za dostavljanje ponuda upućen je na adrese sedam kompanija koje su ranije prošle fazu predkvalifikacije na osnovu informacija sadržanih u dostavljenim aplikacijama. Kompanije kojima je upućen poziv su: JV: ŽGP d.d. Sarajevo i Euroasfalt d.o.o. Sarajevo, te Hering d.d. iz Bosne i Hercegovine, Strabag AG iz Austrije, AZVIRT LLC iz Azerbejdžana, Construcciones Rubau S.A. iz Španije, te kuvajtske kompanije Mohammed Abdulmohsin Al-Kharafi & Sons for General Trading, General Contracting and Industrial Structures W.L.L. i Copri Construction Enterprises W.L.L.

Izgradnja navedene poddionice će se finansirati iz sredstava Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj.

Rok za dostavljenje ponuda je 20. juni 2014. godine. Početak izgradnje autoceste Zenica jug – Zenica sjever očekuje se tokom ljeta ove godine.
(Klix.ba)

784 Posjeta 1 Posjeta danas