AMRA KODRIĆ, VLASNICA AMRINE SHABBY RADIONICE

amrasmalaAmra Kodrić iz Stoca je do nedavno bila nezaposlena nastavnica informatike. Nakon završenog fakulteta i bezuspješnog traženja posla,  prije dvije godine se iz Sarajeva vratila u Stolac. No tada je život okreće u drugom pravcu, a danas se ova informatičarka bavi jednom ne tako srodnom djelatnosti. Naime, ona je vlasnica Amrine shabby radionice, koja bavi se restauracijom i redizajnom namještaja i izradom sitnijih komada pokućstva. Samo za Decor In portal priča o osnivanju radionice, počecima, ali i samoj izradi namještaja.

 

  1. Odakle vam ideja da se počnete baviti izradom unikatnih komada namještaja?

Možda je to što sam nekoliko godina radila kako voditeljica prodaje u jednom salonu italijanskog namještaja u Mostaru bilo glavnim razlogom da se zainteresiram za forme i dizajn pokućstva. Pritom sam se često pitala zašto naša zemlja, i pored nekad jake drvne industrije, toliko zaostaje kad je riječ o modernom dizajnu namještaja. Tako sam, valjda, naposljetku odlučila da se okušam u ovom poslu onoliko koliko mi mogućnosti dopuštaju.

  1. Od čega ste počeli?

Sve je počelo tako što sam sam pokušala restaurirati jedan stari ormar koji je trebao završiti u smetljištu. J (ispalo je puno bolje nego što sam očekivala).

  1. Kada ste osnovali radionicu? 

Prve komade namještaja restaurirala sam i redizajnirala prije nešto više od godinu dana, a ono što radim odlučila sam predstaviti na FB stranici prije nekih 2-3 mjeseca.

  1. Koliko su Vaši proizvodi traženi, ko su vam najčešći kupci?

S obzirom da se ovim poslom bavim ne tako dugo, krug kupaca se do sada uglavnom svodi na prijatelje i poznanike, iako sam imala par narudžbi od ljudi koje su moje radove upoznali putem FB stranice. Moram reći da mi je interesovanje ovih posljednjih dalo dodatnog podstreka da nastavim s radom.

  1. Na koji ste svoj rad najviše ponosni?

Radije ću reći da imam svoj najdraži rad: to su drvene kutije u industrijskom i shabby stilu, a upravo su u izradi i neke namjenjene za odlaganje dječijih igračaka. Naime, ove kutije su u potpunosti moj proizvod i rad na njima mi pruža najviše kreativnog prostora.

  1. A koji vam je rad bio najzahtjevniji?

Svaki komad namještaja je zahtjevan na svoj način. Najteži dio posla je donjeti definitivnu odluku šta uraditi s nekim komadom. Poslije toga, sama izvedba ideje predstavlja zadovoljstvo.

  1. Koje tehnike koristite u izradi?

Zavisno od toga šta mi se čini da pristaje nekom komadu namještaja, uglavnom koristim tehniku shabby chic uz poneki decoupage detalj.

  1. Napišite nam kako teče proces izrade namještaja?

To uvijek zavisi od stanja u kojem se namještaj nalazi i ideje kako bi na kraju trebao izgledati.

  1. Koje materijale koristite, gdje ih nabavljate?

Za farbanje namještaja koristim isključivo akrilne boje, a za neke sitne ukrasne detalje koristim se praktično svime što mi je dostupno.

. Gdje nabavljate stari namještaj?

Mnoge komade radim po narudžbi, dakle naručitelji mi ih sami donesu. Inače, namještaj koji sam do sada restaurirala i nije bio tako star, već samo pokušavala dati mu neku novu-staru notu i učiniti ga originalnijim. Shabby chic tehnika mi je posebno draga, s tim što pazim da ona „otrcanost“ namještaja koju ta tehnika podrazumjeva ipak ostane u skladu sa ostatkom namještaja kakav se obično nalazi u našim domovima.

amra kodric2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Amras2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

amras4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

amras5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2273 Posjeta 4 Posjeta danas