PČELE PREPOZNAJU LICA

pcele

 

Pčele su sposobne za apstraktno razmišljanje—umiju da računaju i da prepoznaju lica,zaključak je istraživanja koje je sprovela francuska naučnica Oror Avarges-Veber sa Univerziteta nauke u Tuluzu.

Iako im mozak nije veći od glave špenadle,pčele imaju odličan vid i izuzetno pamćenje,navela je mlada naučnica koja je za svoj rad o ovim insektima dobila Uneskovu nagradu za žene u nauci,koju godišnje dobija pet najuspješnijih naučnica u svijetu.

Ona je uspjela da dokaže da se pčele ne rukovode isključivo instiktom.Testovi,sprovedeni u prirodi,pokazali su da pčele prilagođavaju svoje ponašanje u zavisnosti od okruženja i predhodnih iskustava.Dosad se smatralo da je sposobnost povezivanja raznih elemenata svojstvena isključivo ljudima i nekim majmunima.

„Često se misli da samo veliki majmuni posjeduju inteligenciju,ali to nije tačno“,istakla je Avargres-Veber.

Francuska naučnica će sada pokušati da shvati kako pčele uspijevaju da obave kompleksne radnje sa samo milion neurona(poređenja radi,ljudi imaju 100 milijardi neurona).Ona namjerava da dalje istražuje u nekoliko smjerova,u nastojanju da otkrije da li mozak pčele ima efikasniju metodu tretiranja informacija od ljudskog mozga i da li je moguće da se jedan isti neuron koristi i za obavljanje različitih funkcija.Istraživanje Avarges-Veber o kognitivnom funkcionisanju pčela moglo bi da pomogne i u boljem razumjevanju rada ljudskog mozga,kao i da utiče na razvoj vještačke inteligencije.

Iako se njen rad,realizovan u okviru doktorske teze,neposredno ne odnosi na zaštitu ove vrste koja je sve više ugrožena,Avarges-Veber se nada da će on skrenuti pažnju javnosti na potrebu da se pčele zaštite,tim prije što je riječ  o inteligentnim insektima.

„Toksični molekuli pesticida ne ubijaju direktno pčele,ali negativno utiču na njihov nervni sistem.Njihovo pamćenje slabi,one se gube u prostoru i prestaju da razlikuju mirise“,upozorila je francuska naučnica.

Prve studije o pčelama objavljene su početkom 20.vijeka.Austrijski etolog i Nobelovac Karl fon Friš prvi je odgonetnuo „jezik pčela“:da bi ukazale na izvor hrane drugim jedinkama,pčele izvode suptilan ples.Fon Friš je,takođe,dokazao da pčele umiju da razlikuju boje.

Izvor:Politika

1906 Posjeta 1 Posjeta danas