Izgradnja vjetroelektrane Podveležje počinje u četvrtom kvartalu ove godine

Kažu da se prvi proizvedeni kilovat-sati iz vjetroelektrane Podveležje, instalisane snage 48 MW i planirane godišnje proizvodnje električne energije 120 GWh, očekuju u posljednjem kvartalu 2018. godine.

Ovaj projekt, naglašeno je, predstavlja razvojnu mogućnost i šansu da se kroz izgradnju vjetroelektrane na lokalitetu Podveležja, ne doprinosi samo povećanju proizvodnje električne energije, nego je ujedno i pokretač privrednog razvoja ovog regiona.

“Time se omogućava lokalnom stanovništvu bolja ekonomska egzistencija, kroz podršku ovog projekta lokalnoj zajednici programom prijateljskog okruženja u investiranje u infrastrukturu, odnosno lokalne puteve i vodovod, te razvoj elektromreže šireg područja – naglasili su iz Elektroprivrede BiH.

Također, projekt izgradnje vjetroelektrane otvara mogućnost angažovanja domaće građevinske operative na izvođenju radova (putevi, temelji, interkonekcije,…), što će doprinijeti radnom angažovanju lokalnog stanovništva. Osim toga, očekivani pozitivni efekt na lokalnu zajednicu je i razvoj lokalnih turističkih kapaciteta.

“Vjetroelektrana Podveležje predstavlja proizvodni kapacitet čiste energije na bazi obnovljivog izvora primarne energije, koji nije opterećen emisijom stakleničkih plinova”, rečeno je Feni iz Službe za komunikacije Elektroprivrede BiH.

Procijenjena vrijednost ove vjetroelektrane sa 16 vjetroagregata je 140 miliona KM.

855 Posjeta 1 Posjeta danas