GINKO BILOBA-MANDARINSKO DRVO

Mandarinsko drvo,poznate i kao ginko biloba,predstavlja najstariju reliktnu vrstu,još iz doba jure.Čarls Darvin ga je nazvao „živim fosilom“, jer je predstavnik prve biljne vrste u obliku stabla,stare oko 270 miliona godina.Ginko je jedini uspio da preživi ledeno doba,a kao endemska vrsta,u autentičnom divljem obliku,raste još u planinama jugoistočne Kine.

Kao sveto drvo,vijekovima se sa posebnom pažnjom gaji u vrtovima kineskih i japanskih hramova.Dugovječnost i vitalnost istočnjački monasi duguju ovom čudesnom drvetu,jer ga svakodnevno konzumiraju u obliku koncentrata napravljenog po posebnoj recepturi.Džinovskog je rasta,dostiže i 40 metara, a razgranata krošnja bogata je karakterističnim listovima,po čemu je biljka prepoznatljiva.

Ekstrakt lista ginka odavno je uvršten u alternativnu medicinu.Masovno se koristi u Evropi i Americi,među najpopularnijim je suplementima i najčešće propisivan lijek u Francuskoj i Njemačkoj.U ljekovite svrhe se koristi i sjeme.Biljka se sve češće sadi u parkovima,jer dobro podnosi zagađen vazduh u gradovima i prečišćava ga.

Ginko se tradicionalno koristi u liječenju poremećaja cirkulacije,a naročito djeluje na moždanu mikrocirkulaciju,poboljšavajući na taj način snabdjevanje mozga kiseonikom,što utiče na memoriju.To su potvrdila i naučna istraživanja.U tom smislu vrlo je važan za starije osobe.

Svjetska zdravstvena organizacija je ginko priznala kao sredstvo protiv demencije i Alzhajmerove bolesti.Primjena kod mlađih osoba i studenata dovodi do poboljšanja saznajnih sposobnosti i pažnje.

Sadrži i moćne antioksidanse flavohoide i terpenoide,koji ćuvaju ćelije od slobodnih radikala,čiji su izvori najčešće ultravioletno zračenje,radijacija,pušenje,zagađenje iz vazduha…Također,smanjuje mogućnost stvaranja tromba,a stimuliše i odbrambene mehanizme kod astmatičnih i alergijskih stanja,bakterijske infekcije i pomaže poslije infarkta i šloga.Preporučuje se i kod oštećenja vida,glaukoma i makularne degeneracije,poremećaja periferne cirkulacije koja se najčešće ispoljava hladnim šakama i stopalima,ali i kod trnjenja ruku,vrtoglavice,nesvjestice,zujanja u ušima.

Pri upotrebi preparata trebalo bi strogo poštovati uputstva.Pretjerivanje u dozama može dovesti do anksioznosti,nesanice,mučnine,dijareje.Ukoliko se uzima sa sredstvima protiv zgrušavanja krvi,može dovesti do povećanog krvarenja.

Ginko nikako ne bi smjele da uzimaju trudnice,dojilje,osobe sa poremećajem koagulacije krvi,epilepsijom,konvulzijama.Pacijenti koji se spremaju za operaciju,ako koriste suplemente ginka,najmanje dvije nedjelje prije zahvata bi trebalo da prekinu sa uzimanjem da im se ne bi produžilo krvarenje.

Istraživanja su pokazala da ginko uspješno vraća tonus i elastičnost krvnim sudovima.Na taj način popravlja i vraća izgubljenu potenciju.Istovremeno,ubrzava cirkulaciju,poboljšava dotok krvi i jača erekciju.Djeluje na krvne sudove svih reproduktivnih organa.

Preparati ove biljke mogu da se uzimaju i preventivno,radi očuvanja seksualne funkcije ili kao prateći lijek kod svih problema sa impotencijom.

Izvor:Život plus(Novosti)

2796 Posjeta 1 Posjeta danas