Džamija u Cezariji

Cezarija (ar Qisarya ) je malo selo kod Haife u današnjem Izraelu. To je danas turistička oaza za domaće i strane turiste.

Za Bošnjake, ovo selo je interesantno iz razloga što su većinu stanovništva prije okupacije 1948. godine činili upravo Bošnjaci – izbjeglice koji su napustili Bosnu nakon Austro-ugarske okupacije 1878. godine.[1] Oni su protjerani iz tog sela prilikom stvaranja Izrealske države. Kao spomenik njihovog prisustva, danas u Cezariji postoji “Bosanska džamija” u kojoj se nalazi restoran. Tu džamiju su izgradili Bošnjaci iz porodica Rizvanbegović, Hadžajlić, Lakišić itd.[2] Potomci stanovnika Cezarije danas žive širom arapskog svijeta.

Bušnak (ar. بوشناق) je arabizirani naziv za Bošnjake i uobičajeno prezime u malom skupu Palestinaca koji su potomci Bošnjaka, vojnika koje je osmanlijska vlada opravila u Palestinu krajem 19. vijeka za ukrijepljenje vojničkih snaga u tom kraju, te iseljenika koji su se zbog bojazni nakon austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine bježali u druge krajeve Osmanlijskog carstva, među kojima je i Palestina. Ovi iseljenici su se naselili na više mjesta po zemlji, kao što su Kesarija, Janun, Nablus i Tulkarem. Iako nisu svi bili od jednog koljena, većina ih je preuzela prezime “Bushnak”, “Bushnaq” ili “Bouchnak”. Doseljenje bošnjačkih imigranata na područje Palestine ostavilo je snažnu asocijaciju na evropsku kompleksiju među domaćim stanovništvom, tako da se danas riječ “Bušnak” u Palestini koristi označavajući “lijepog” ili “čovjeka svjetle puti”.

Izvor: Wikipedia

Fotografije: Ahmed (Hasana) Mahić

Lotfi Bouchnak na Andaluzijskom muzičkom festivalu 2009. godine

 

2370 Posjeta 1 Posjeta danas