Las Vegas: Adis Jakić osvojio zlatnu medalju u bodybuildingu

Jakić je prvi bosanskohercegovački takmičar koji je uspio nastupiti na ovom takmičenju i prvi koji je u BiH donio titulu Mr. Olympia. To je ujedno i najveći uspjeh u historiji bosanskohercegovačkog bodybuildinga i fitnessa.

On je također prvi Men's Physique takmičar sa prostora Balkana koji je uspio postati profesionalac, tj. osvojiti pro kartu, a ukupno je tek treći profesionalac u ovom sportu u regiji.

U Las Vegasu osvojio je prvo mjesto u disciplini Physique i drugo mjesto u disciplini Fitness. Za nastup na ovom najprestižnijem takmičenju na svijetu kvalificirao se osvajanjem prvog mjesta na Svjetskom prvenstvu u Dubaiju 2015. godine. Te godine je Adis u izboru Olimpijskog komiteta BiH izabran za najboljeg sportistu godine u neolimpijskim sportovima, a od Grada Ljubuškog dobio je najviše priznanje i nagradu za vrhunske sportske uspjehe te promociju Ljubuškog u državi i svijetu.

U ovom sportu koji još nije olimpijski, Olimpijske igre zamjenjuje takmičenje Mr. Olympia, koje je poznato i pod nazivom ‘The Olympics of Fitness’, gdje najbolji od najboljih dolaze da se takmiče.

Jakić je na ovom takmičenju u Las Vegasu dobio novčanu nagradu u iznosu od 5.000 američkih dolara, od ukupnog nagradnog fonda od 100 000 američkih dolara. Ovim je postao prvi bodybuilding i fitness takmičar u historiji ovog sporta u BiH, koji je na jednom takmičenju osvojio novčanu nagradu.

U svojoj takmičarskoj karijeri takmičio se protiv najboljih takmičara iz vodećih svjetskih federacija i pobjeđivao neka od najvećih imena u ovom sportu danas, kao što su Tavi Castro iz Holandije – Musclemania Svjetski prvak, Chul Soon iz Južne Koreje – višestruki Musclemania Pro Svjetski prvak, Ben Noy IFBB PRO iz Velike Britanije – viceprvak Mr. Olympia Ebrope, Alan Valdez WBFF PRO iz Meksika – Mr. Universe i brončani sa WBFF Svjetskog prvenstva, Nassim Sahili iz Francuske i mnogi drugi. Pored svjetskih poznatih imena pobjeđivao je i domaća imena kao što je državni prvak Aldin Džanković iz Sarajeva.

Jedini je takmičar na svijetu koji je dominirao u više disciplina, u Bodybuildingu, Fitnessu i Physiqueu. Svjetski je šampion i trostruki evropski prvak. Pored spomenutih titula osvojio je i tri bronzane medalje na svjetskim prvenstvima.

Ovo mu je bilo treće takmičenje u Las Vegasu, a ukupno tek deveto u karijeri. Evropske titule osvojio je u Parizu i Londonu a svjetsku u Dubaiju.

Adis se uz takmičenja bavi i promovisanjem sporta i organizovanjem međunarodnih sportskih događaja. Pored spomenutih uspjeha, kao sportista je u ovoj godini organizovao u Međugorju prvi ikad održan u regiji međunarodni sajam sporta, fitnessa i zdravlja ADRIA FIT, gdje je kao zaštitno lice sajma uspio u BiH dovesti najveće svjetsko ime današnjice Lazara Angelova. Specijalni partner sajma bio je Olimpijski komitet BiH.

Pored sajma organiziao je i po mnogima najznačajniji sportski događaj godine u BiH, Evropsko prvenstvo u prirodnom bodybuildingu i fitnessu na kojem su nastupili takmičari iz 21 evropske države. U Mostaru, Međugorju i Ljubuškom od 27. do 29. oktobra ugošćeno je preko 200 takmičara, internacionalnih licenciranih sudija i predsjednika saveza zemalja učesnica.

Zbog organiziranja ovog evropskog prvenstva na svjetskom nivou te zbog zalaganja i konstantnog rada na popularizaciji ovog sporta u BiH i svijetu Adis je u Las Vegasu od svjetske federacije primio prestižnu nagradu “Promoter of the Year 017”.

Klix.ba

1836 Posjeta 1 Posjeta danas