KUPINA

Kupina je biljka poznata još iz antičkih vremena.

Grčki liječnik Dioskorid preporučivao ju je za liječenje usne šupljine,crijeva, želuca, maternice, kože i raznih rana.

Plinije za proljeve i krvarenja, a Galen za odstranjivanje kamenaca.

Kao dobar lijek za grlobolju, zubobolju, migrenu, groznicu i kašalj spominje je i sveta Hildegarda u srednjem vijeku.

Od minerala, kupine imaju najviše željeza, zatim kalija, kalcija, fosfora i magnezija, od vitamina , pak,najviše C i A, te B1 i B2.Listvi kupine sadrže tanine, organske kiseline, flavone i C vitamin te su pogodni za grgljanje i ispiranje sluznica.

Ako ste promukli, grgljajte čaj od kupina ili ga popijte mlakog- to je stari recept kojim se služe pjevači,glumci i predavači kako bi sačuvali svoje glasnice i grlo.

Mladi listovi kupine liječe desni, a njezini mladi izbojci zaustavljaju krvarenje i proljeve.

Narodna medicina već stoljećima priznaje i ljekovita svojstva kupinovog vina, koje ima svoje medicinsko opravdanje, a u farmakologiji je svrstano u ljekovito.

Poznato je po izrazito bogatom sadržaju različitih vitamina i minerala, organskih i neorganskih sastojaka, koji mu daju veliku hranjivu i zaštitnu vrijednost.

Naročito je značajna povećana količina vitamina grupe B, zatim željeza,fosfora,magnezija,kalcija,šećera,vitamina C,pektina i nešto provitamina C,pektina i nešto provitamina A.

Kiseline koje ovo vino posjeduje svojim sastavom slične su kiselinama iz želučanog soka, pa pomažu probavi hrane,naročito bjelančevina.

Ljekovito kupinovo vino preporučuje se kod anemije, iscrpljenosti, slabe uhranjenosti, za regulaciju probave,tlaka i cirkulaciju.

Pojačava apetit, doprinosi boljem lučenju žuči i mokraće, rastvara sluz i pospješuje izmjenu tvari u organizmu.Povoljno djeluje na lišajeve i osipe.

 

Izvor:Zdravlje iz prirode;br.30(2014.)

1016 Posjeta 1 Posjeta danas