Naša sastajanja u tuđini: Dvoranski nogomet povod za druženja

Kad si prisiljen da živiš u zemlji daleko od domovine, a posebno u onoj koja je geografski prostrana kao Norveška, svaka prilika za okupljanje je dobro došla. A Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj se pobrinula da takva okupljanja postanu tradicija.Tako je bilo i proteklog vikenda.Slikoviti grad Dramen (Drammen), nedaleko od Osla, bio je mjesto susretanja naših koji žive i rade u Norveškoj. Ove godine, domaćini su bili Bošnjaci džemata u ovom gradu. I opet je to bila prilika da se mnogi naši, koji žive u Norveškoj nađu i druže uz dvoranski fudbal i neizostavne bosanske specijalitete. Neki su prevalili put dug više od 600 km, kako bi iskoristili priliku da se još jednom nađu sa svojim prijateljima.

image
Finalisti turnira u Drammenu/ Fahro Konjhodžić

Ovogodišnji turnir okupio je 114 igrača koji su bili raspoređeni u 14 timova. Pobjednici ovogodišnjeg turnira je ekipa “Cirkusanti”, drugo mjesto osvojila je ekipa “Bajer 99”, a treće “Prava raja”. Pehar za fair-play je pripao ekipi “Ljuti krajišnici” iz Lillehammera.

Najboljim golmanom proglašen je Mirza Pojskić, dok je titulu najboljeg igrača ponio Edin Vučković, a najboljeg srijelaca Nedim Brbović. U sklopu turnira odigrane su i utakmice u kojima su učestvovali i veterani, a i oni najmlađi, koji su igrali svoj dio tunira u sedam ekipa. Jedna je stigla iz južne Norveške i nosila je ime popularnog mostarskog tima “Velež”, dogurali su do finala, ali su u finisu bilo lošiji. Pobjednici ovoga turnira su bili ekipa i Sarpsborga. Da bi se cio turnir odvijao u fer i sportskoj borbi, pobrinula se sudačka ekipa: Senad Milak, Nermin Velić i Asim Cajo.

Manifestacija je počela uz pozdravno obraćanje ambasadora BiH u Norveškoj Nedim Makarevića, a u pauzi je prigodno predavanje održao hafiz Nedim Botić. U muzičkom dijelu nastupio je Muhamed Mešanović.

Već nakon završetka ovih susreta, veliki broj prisutnih je uputio sve pohvale domaćinu, Bošnjacima Drammena. A i lijepo vrijeme je bilo na strani ovogodišnjih organizatora.

image
Pobjednici turnira za najmlađe, dječaci iz Sarpsborga/ Fahro Konjhodžić

Ismet Šišić, jedan od živućih legendi mostarskih Rođenih, koji svako godine prisustvuje ovim susretima, prevaljujući i po nekoliko stotina kilometara iz grada Trondheim, kaže:
“Dan za poželjeti, organizacija na nivou. Druženja i tabirenja sa našim svijetom u ova raseljena vremena su neprocjenjiva, dukata vrijedna. Naša hrana, muzika, sport i lijepi susreti samo su dio nezaboravne atmosfere, koja će se dugo pamtiti.”

Mojabih.oslobodjenje.ba, Fahro Konjhodzic

1682 Posjeta 2 Posjeta danas