Tuga u Dolini Neretve nakon smrti dvojice pomoraca iz Metkovića i Ploča

Dvojica pomoraca iz doline Neretve poginula su u pomorskoj nesreći koja se dogodila u brazilskim teritorijalnim vodama.

Do nesreće je došlo u srijedu kasno poslijepodne na brodu AP “Dubrava” u južnom Atlantiku.

Dvojica Neretvana su poginula, dok su druga dvojica, jedan s Korčule, drugi iz Ukrajine, ozlijeđena.

Pretpostavlja se da su se ugušili otrovnim parama iz tankova koje su čistili, a vlasnik broda, brodarska kompanija Atlantska plovidba, potvrdio je da nije bilo eksplozije na brodu. Zapravo, brod nije ni oštećen pa će neometano nastaviti svoje putovanje, piše Slobodna Dalmacija.

Poginuli su D.B. (60) iz Metkovića, koji je bio kormilar na bordu, te Đ.V. (31) iz Ploča, I. časnik stroja. Obojica su bila iskusni pomorci i višegodišnji zaposlenici Atlantske plovidbe. Kako doznajemo, Đ.V. je ovo bila prva plovidba na brodu “Dubrava” jer je prije plovio na AP “Jadran”.

More kao život

– Đ.V. je završio Pomorski fakultet u Splitu, nakon čega je počeo ploviti na brodovima Atlantske plovidbe. Imao je još nekoliko ponuda za ukrcaj na stranca, gdje je i zarada bolja, ali on je, eto, ostao vjeran brodu Atlantske plovidbe na kojemu je, nažalost, okončao svoj mladi život – rekli su nam Pločani, vidljivo potreseni ovom tragedijom, koja je još i veća jer je iza stradalog Đ. V. ostala supruga s malom bebom.

– Stvarno je to kruh sa sedam kora. Ljudi se muče i žele zaraditi, ali protiv sudbine se ne može. Njemu je more bilo život, pa za časnika se i školovao – rekla nam je jedna postarija Pločanka koja poznaje obitelj stradalog.

Opasan posao

– Tijekom obavljanja radnih aktivnosti na brodu dubrovačkog brodara Atlantske plovidbe “Dubrava” u brazilskim vodama dogodila se teška nesreća, zbog čega je brod prekinuo komercijalno putovanje i skrenuo radi hitnog pružanja medicinske pomoći prema najbližoj luci Tubarao (Brazil), od koje je u tom trenutku bio udaljen 150 nautičkih milja – priopćila je Atlantska plovidba.

Što je bio točan uzrok nesreće, ne znaju ni u Sindikatu pomoraca. Međutim, Atlantska plovidba demantirala je da je riječ o eksploziji, nego se nesreća dogodila tijekom pranja tanka. To je zapravo rutinska radna aktivnost, ali zbog visokih temperatura stvaraju se plinovi koji mogu biti pogubni – pojasnili su nam iskusni pomorci.

Naime, zbog oslobađanja raznih plinova (ugljični dioksid, dušik, metan, sumpor vodik), tank je trebalo ventilirati, a to se očito nije dogodilo pa su četvorica pomoraca stradala zbog gušenja. No, to su samo nagađanja, a službeni uzrok znat će se nakon provođenja istrage koja je u tijeku.

– I ova nesreća dokaz je koliko je to težak i opasan posao. Tragedija je velika i ne znam što bih vam još rekao – kazao je predsjednik Sindikata pomoraca Neven Melvan.

Izvor: Slobodna Dalmacija / Pogled.ba

Radio Ljubuski

 

1642 Posjeta 1 Posjeta danas