SPANAK I BLITVA-Zeleni rudnik zdravlja

Spanak je jednogodišnje  lisnato povrće iz porodice loboda.Dok su listići mladi,kao stvoren je da se jede sirov na salatu –sam ili u kombinaciji s drugim povrćem.

Spanak je povrće bogato vodom,ima nisku energetsku vrijednost i ljko je probavljivo.Priča o golemom sadržaju željeza(Popaj) pala je u vodu kad je utvrđeno da sadrži samo 4,1 mg i uopće ne spada u neke rekordere.Njegova najveća vrijednost je u bogatstvu mineralnih sastojaka i vitamina.

Odličan je izvor folne kiseline,sadrži veću količinu vitamina A i C te vitamine E i B6.

Od minerala ima kalcija,kalija i magnezija,te mangana.Vitamini i minerali iz spanaka djeluju ljekovito na naš organizam.Vitamin A i C važni su antioksidansi koji sprečavaju oksidaciju holesterola,koji se oksidacijom lijepi za stijenke krvnih žila i može dovesti do moždanog ili srčanog udara.

Jedna šoljica kuhanog spanaka sadrži gotovo trostruku preporučenu dnevnu količinu vitamina A.

Magnazij snižava krvni tlak,te štiti od srčanih bolesti,a kalij pospješuje izlučivanje vode iz organizma.

Ima ga gotovo cijele godine,ali najukusniji je kad su listići mladi i svijetlozelene boje.Kada kupujete spanak birajte čvrste listove jasno zelene boje,hrskave stabljike,bez obzira da li su peteljke sasvim bijele ili crvenkaste.

Skuhani spanak ne valja podgrijavati,jer dok stoji na zraku stvaraju se kemijski spojevi nitriti štetni za zdravlje.

Bez kuhanja oprane listove pirjajte na masnoći sa ili bez luka i saransaka,bez dodavanja vode,dovoljne su kapljice vode na listovima.

Blitva spada u istu porodicu sa spanakom i ima zelene mesnate listove.

Najrasprostranjenija je na mediteranskom prostoru,ali se sve više uzgaja i na kontinentalnom dijelu.

Na žalost ne cijeni se dovoljno,a to je ukusna niskokalorična namirnica bogata vlaknima,C vitaminom,betakarotenom,željezom,kalcijem i magnezijem.

Sličnog je ukusa i priprema se često isto kao i spanak.

 

Izvor:ZELENO je ZDRAVO;Br. 45;2020 godina.

1606 Posjeta 1 Posjeta danas