Igman povećava kapacitet, nova oprema za liniju 7,62 mm

Igman d.d. Konjic, svjetski šampion u proizvodnji malokalibarske municije, započeo je sa uvođenjem nove opreme za liniju 7.62 mm vrijedne 10,5 miliona eura, čime će povećati kapacitet za cca. 50 miliona komada municije ovog kalibra.

Proizvodni kapaciteti Igman d.d. Konjic, lidera među preduzećima namjenske industrije u BiH i regionu, popunjeni su do kraja tekuće godine, pa shodno tome u ovoj kompaniji očekuju da će 2021. za njih biti još jedna u nizu uspješnih poslovnih godina.

Prema riječima Đahida Muratbegovića, generalnog direktora Igman d.d. Konjic, još prošle godine najavili su realizaciju ugovora o nabavci opreme za liniju 7.62 mm vrijedne 10,5 miliona eura.

Investirali više od 20 miliona KM

„Iz objektivnih razloga, a to je poslovanje u okolnostima pandemije, pribavljanje dozvola, neophodna testiranja itd, nabavka ove opreme nije mogla biti ranije izvršena. Ali na zadovoljstvo naših kupaca i naše zadovoljstvo, možemo reći da je realizacija instalacije novog pogona krenula. Uvođenjem nove opreme planiramo povećanje kapaciteta za cca. 50 miliona komada municije kalibra 7.62 mm“, naglasio je Muratbegović.

Kada je riječ o investicijama, u Igman d.d. Konjic uvijek ističu da su u posljednjih četiri-pet godina iz vlastitih sredstava investirali više od 20 miliona KM u kompaniju, te da kratkoročnim i dugoročnim planovima poslovanja namjeravaju zadržati isti kurs. Sve to ne bi bilo moguće, kako navodi dalje Muratbegović, bez postignutih izvrsnih poslovnih rezultata.

Prihod cca. 76 miliona KM u prvoj polovini 2021.

„Naši polugodišnji finansijski izvještaji pokazuju da smo u prvoj polovini 2021. imali prihode nešto veće u odnosu na 2020. i oni iznose cca. 76 miliona KM. Također, u prvih pola godine i rashodi su bili veći, prvenstveno zbog rasta cijena materijala na tržištu, tako da ostvarena dobit u prvih šest mjeseci iznosi cca. 4,6 miliona KM. Realno je očekivati da će naši prihodi do kraja 2021. u određenom iznosu biti veći u odnosu na 2020.“, tvrdi Muratbegović.

U planu poslovanja za 2021. godinu u Igman d.d. Konjic su pandemiju COVID-19 uvrstili u kategoriju vodećih rizika.

„Imali smo nesreću da je naš kolektiv među prvima u BiH bio pogođen koronavirusom, tako da smo cijelu 2020. godinu poslovali u specifičnim uslovima pandemije. U pojedinim periodima s posla je izostajalo i do 300 radnika, bilo zbog kontakta sa zaraženom osobom ili su i oni sami bili zaraženi. Na sreću, u 2021. godini nemamo velikog odsustva s posla zbog COVID-a. Zdravlje ljudi je važnije od broja proizvedenih komada i to je pristup koji ćemo imati dok poslujemo u okolnostima pandemije“, naglasio je Muratbegović.

Odgovoran pristup i spremnost na vanredne situacije rezultirao je stabilnom poslovanju fabrike i ostvarenju zacrtanih planova proizvodnje u 2021. godini.

Novi „Igmanov“ katalog proizvoda

„Ranije spomenute investicije unaprijedit će naše proizvodne kapacitete. Paralelno ulažemo i u sektor marketinga. Našim kupcima dostupan je novi „Igmanov“ katalog proizvoda, a prisutni smo i na međunarodnim sajmovima vojne industrije. Ističemo da je u 2021. uspješno završena recertifikacija – ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, ISO 45001:2018. Nakon što smo završili aktivnosti oko upisa žiga u registar Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, pokrenuli smo međunarodnu proceduru za zaštitu žiga, i do kraja 2021. očekujemo da će u većem broju zemalja registracija biti završena. Kada je riječ o poslovnoj 2021. važno je spomenuti provođenje jedne od strateških aktivnosti kompanije, a to je povećanje broja ugovora na komercijalnom tržištu“, najavio je Muratbegović.

Pozitivni poslovni rezultati Igman d.d. dokaz su ispravnosti poslovne strategije temeljene na investicijama, razvoju, proizvodnji i distribuciji kvalitetnih proizvoda u skladu sa standardima koji se primjenjuju u namjenskoj industriji.

„Za naš uspjeh zaslužni su brojni faktori, između ostalog i duga tradicija proizvodnje municije širokog asortimana i neupitnog kvaliteta. Našom politikom kvaliteta definisano je načelo stalne modernizacije resursa, s jednim od ciljeva – unapređenje tehnologije i organizacije rada. Takav princip poslovanja prepoznat je na tržištu namjenske industrije. Zadaća menadžmenta i svih uposlenika je zadržati dosegnuti nivo i razvijati se gradeći još snažniji brend, koji će još dugo biti na zavidnoj listi 100 najvećih kompanija u BiH i regionu”, rekao je Muratbegović.

Vijesti.ba

 

774 Posjeta 1 Posjeta danas