Regionalno društvo Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Hercegovina, predavanje u LJubuškom

U organizaciji Regionalnog društva BZK “Preporod” Hercegovina i Medžlisa IZ Ljubuški održaće se javno predavanje u subotu, 5.marta 2022 g. u 17.00 u Kiraethani na Gožulju u Ljubuškom.

Gost predavač je Prof. dr. Enes Durmišević.

Dobrodošli

Ranije objavljeni tekst u BKZ Preporod (14.06.2021):

Pored već postojećih gradskih i općinskih društava na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, novo društvo Bošnjačke zajednice kulture (BZK) “Preporod” ― Regionalno društvo BZK “Preporod” Hercegovina formirano je u subotu, 12. juna 2021. godine na osnivačkoj skupštini koja je održana u prostorijama Centra za kulturu Mostar.

Društvo će imati obvezu i odgovornost koordinirati radom gradskih i općinskih društava BZK “Preporod” u Hercegovini, raditi na promociji i unapređenju produkcije kulturnih i svih drugih važnih programskih aktivnosti i sadržaja te će ideju “Preporoda” u saradnji sa drugim partnerskim organizacijama promovirati i realizirati na širokom području istočne i zapadne Hercegovine, rečeno je na Skupštini.

Prepoznajući značaj “Preporoda”, kao najstarijeg nacionalnog društva Bošnjaka u BiH, formiranom Regionalnom društvu “Preporoda” u Hercegovini pristupio je veliki broj istaknutih inteketualaca iz različitih oblasti sa šireg područja Hercegovine.

Prisutni članovi jednoglasno su za predsjednika Regionalnog društva BZK “Preporod” Hercegovina izabrali mr. Haruna Hasanagića, a za potpredsjednika Amira Kadribegovića.

Za predsjednika Skupštine izabran je doc. dr. Edim Šator, za zamjenicu predsjednika Skupštine mr. Jasmina Turajlić, dok je za sekretara društva izabran advokat Anel Droce.

 

Izabrani članovi Upravnog odbora su: mr. Harun Hasanagić, doc. dr. Edim Šator, Amir Kadribegović, doc. dr. Haris Omerika, mr. Zlatko Hadžiomerović, mr. Resul Čilić, Amer Ćukas, mr. Jasmina Turajlić, mr. Hišam Hafizović.

Predsjednik BZK “Preporod” BiH prof. dr. Sanjin Kodrić naglasio je da “Preporod” nije samo jedna od brojnih nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini nego je temeljna i najstarija organizacija kulture Bošnjaka osnovana 1903. godine tada pod imenom “Gajret”.

― Ono što su u hrvatskoj i srpskoj kulturi matice hrvatska i srpska, upravo to je u bošnjačkoj kulturi “Preporod”. “Preporod” je osnovan kao prva institucija civilnog društva Bošnjaka i kao naša prva evropska institucija. Ja sam uvjeren da će “Preporod” uz vaš rad i vaš angažman i naravno uz podršku onih koji upravljaju društvom na funkcijama na kojima se nalaze, koji kao takvi moraju razumjeti šta to mi radimo, postati institucija koja će biti uspješna kao što su bili uspješne i institucije naših prethodnika “Gajreta” i “Narodne uzdanice” ― kazao je Kodrić.

Izabrani predsjednik Harun Hasanagić se nakon imenovanja obratio prisutnima ističući da, kada se govori o “Preporodu”, svi trebaju razmišljati o njegovoj temeljnoj misiji, a ne samo o njegovom imenu.

― “Preporod” je jedan od simbola našeg naroda i jedan od simbola naše borbe te ga mi trebamo tretirati kao takvog. Jedna od misija Regionalnog društva bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Hercegovina je predan rad, energija i entuzijazam kako bi “Preporod” bio što uspješiji i kako bi dosegao status koji je kroz proteklo stoljeće uživao u društvu ― kazao je Hasanagić.

Osnivačkoj skupštini Regionalnog društva BZK “Preporod” Hercegovina pristupilo je 40 eminentnih članova sa šireg područja Hercegovine.

Izvor: Faktor.ba

BZK Preporod

 

Formiranje Regionalnog društvo BZK “Preporod” Hercegovina, 12.06.2021

1138 Posjeta 1 Posjeta danas