Annalena Baerbock sastala se i sa predstavnicama civilnog društva i majkama Srebrenice

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock i Manuel Sarrazin, specijalni izaslanik Savezne vlade za države zapadnog Balkana, posjetili su u sklopu svoje zvanične posjete BiH, i galeriju 11/07/95, gdje su se sastali sa predstavnicama civilnog društva i majkama Srebrenice. 

Kroz stalnu postavku Galerije visoku delegaciju proveo je direktor Galerije i autor izložbe o genocidu u Srebrenici Tarik Samarah.

Pored obilaska stalne postavke, ministrica Annalena Baerbock u Galeriji je razgovarala sa predstavnicama majki iz Srebrenice, kao i sa predstavnicama civilnog društva. Razgovoru su prisustvovale Munira Subašić, predstavnica Udruženja Pokret Majke enklave Srebrenice i Žepe, Fadila Efendić, predstavnica Udruženja “Majke Srebrenice” iz Srebrenice, Ajna Jusić ispred Udruženja “Zaboravljena djeca rata”, te Štefica Galić ispred portala Tačno.net.

Ajna Jusić je tokom sastanka sa ministricom Baerbock istakla da se Udruženje “Zaboravljena djeca rata” bori za pravnu i društvenu vidljivost djece rođene iz čina ratnog silovanja i djece mirovnjaka i humanitarnih radnika.

“Izostala je podrška od strane sistema tokom odrastanja i tokom odrasle dobi, smatrala sam važnim istaći i tu činjenicu. Udruženje aktivno radi na izgradnji mira kroz okupljanje interetničkih grupa u Bosni i Hercegovini sa jednim osnovnim ciljem, a to je da ukažemo da silovanje mora prestati i da rat nikad ne smije biti opcija za mlade ljude ne samo u BiH već u cijelom svijetu. Silovanje ne može biti tretirano kao etnički problem, iako je jasno da se koristilo kao etničko oružje. Bošnjakinje, Srpkinje, Hrvatice, sve žene, svi muškarci koj/e su preživjeli/e ratno silovanje u Bosni i Hercegovini nemaju jednaka prava. Takva praksa mora prestati. Pored toga, kazala sam da je jako važno da mlade i buduće generacije pamte prošlost kako bi bili svjesni šta ne žele da im se ponovi u sadašnjosti i budućnosti”, rekla je Jusić.

 


Ajna je dodala da je ministrica pokazala interes za pravnu prepoznatljivost djece rođene zbog rata kao i za buduću saradnju sa Udruženjem “Zaboravljena djeca rata.”

Ministrica Baerbock se zahvalila svojim sagovornicama na, kako je kazala, “teškim, ali i snažnim pričama” koje su s njom podijelile te ukazala na značaj izgradnje mira i prenošenja poruka novim generacijama.

Stabilnost i evropska perspektiva Zapadnog Balkana, naročito u trenutnoj situaciji, glavni su strateški prioriteti Njemačke. Savezna vlada stvorila je mjesto specijalnog izaslanika, Manuela Sarrazina kako bi zajedno sa šest država na veoma ciljani način radili na perspektivama razvoja i kako bi im pružili najbolju moguću podršku u tekućim reformskim procesima, istakla je Annalena Baerbock.

Na kraju posjete istakla je značaj institucija kao što je Galerija 11/07/95, naglasivši da se radi o impresivnoj, važnoj i potrebnoj instituciji.

Tacno.net

 

886 Posjeta 1 Posjeta danas