Radovi na džamiji Gožulj, 4.dio, od 12.10. do 15.10.

Srijeda 12.oktobar i 16 dan radova na dzamiji.
Dan opet suncan tako da se u 10 sati radilo kratkih rukava.Danas nas je malo, neki imaju privatne obaveze. Guga je opet danas bio cjeli dan i uradio je dosta posla. Posjetio nas je rano Esko Mahic, tokom dana vratili smo mu dio skele koje nam je posudio. Nakon njega stigao je Rama, zadrzao ss i on sahatak. Ocekujemo ga u subotu i ponedeljak.Supljika je danas dosao u radnom odjelu i pomagao je u radovima u pripremi stropa za knauf.Danas smo radili zidove od prodavnice koje su unutar dzamijskog dvorista. U goste su cak iz Norveske dosli Hamid i Mujo Ibrulj. Svidjelo im se kako se do sada sve uradilo Hamid i Mujo donijeli su radnicima pice i 150 eura za dzamijske radove. Tokom dana dosla i posjetila nas je Zrinka Tolj Smajic ona je dosla sa kcerkom. Njih dvije dosle su sa velikim paketom sokova i kolaca. Rucak nam je donio Semir vlasnik burekdzinice. Oko dva sata dosli su Mukadesa Kada Anadolac i njezin sin Emin. Emin je zavrsio medicinski fakultet u Sarajevu i dobio je posao doktora u svom rodnom Ljubuskom. Od svoje prve plate donio je za dzamiju 100 km. Danas je dosao da pomogne raditi zet Jusufa Kosarica nas Hara. I danas se uradilo dosta posla i zadovoljni smo. Allahu hvala na svemu posebno na dobrim ljudima koji daju podrsku na razne nacine.
Faruk Jakić

.

13.oktobar 2022.godine, 17 dan radova.
Poceli smo u osam sati sa zajednickom kahvom i planiranjem dana.Vrijeme idealno 22 stepena. Nakon kafe raspodjeljivamo poslove. Guga, ja i Sakib pocinjemo postavljat knauf table u zenskom djelu na mafilama.
Supljika pocinje raditi elektro instalacije i razvodi kablove za rasvjetu.Juso je opet bio na postavljanju kamena kod mektebske ucionice i iznad ulazni vrata.Rano nas posjecuje Dzemil Kosaric -Batan i Seno Anadolac Saka.
Batan ostaje na radilistu cjeli dan i radi konstantno, on je obezbjedio radnicima rucak i kolace. I danas nas je posjetio Meho Garo i ugovorio da sutra on donese rucak. Do deset sati na mafile su bile postavljene knauf ploce i “Suline sijalice” su prosvjetlile.
U jedan sat dosao je Faja Delalic i gletuje sve povrsine i komplet mafile bivaju zavrsene.Pocinjemo i sa skidanjem popucalih zidova. Usli smo i u donji dio dzamije. Sve je zasticeno, iznijeli smo sve stvari iz dzamije da se ne prase. Prasina je ogromna. Radimo polahko i precizno. Dolazi i Necko i pomaze u ciscenju i odvozu materijala. I danas smo uradili dosta posla. Sutra ako,Bogda, stizu nam dvije skele bez kojih ne mozemo raditi nista. Manju skelu dao nam je Fudo Osmic a veliku od 8 metara Amir Osmic. Veiku pomoc imamo i u Sakibu Fejzicu koji radi na dnevnicu. Covjek koji se razumi u sve i jednostavno velika nam je pomoc u svemu.
.
14.oktobar, 18 dan radova
Osvanuo je suncan ali burovit dan. Nakon par sati stala je bura i dan je bio idealan za rqd.Okupljanje pred kafu i krecu radovi. Fudo Osmic i sin mu Ajdin dovoze svoju skelu koja nam je jako neophodna. Fudo na rastanku ostavlja 50 eura radnicima za hranu i pice.Faja Delalic, Kasim Hajdarevic i Supljika pocinju pripreme za knauf.Njima se brzo pridruziva i Guga.Nedim se popeo i mijenja cigle koje su popucale na mektebskoj ucionici a Juso radi kamen. Guga je pripremio i zavrsne djelove munare za farbanje.Sutra, akoBogda, dolazi Agan Cenga i postavlja lampe na serefu i nakon njega skidamo skelu. Agan ce postaviti ,akoBogda,i sve vanjske lampe. Sretni smo da u nasem okruzenju imamo dva vrsna elektricara.Iz Sarajeva mahsuz stize Senad Nevesinjac sa suprugom, nakon razgledanja radova Sena daje prilog 100 km za dzamiju i sokove za radnike. Prekidamo radove i odlazimo na dzumu, nakon povratka zaticemo poruku da su bili Ekrem Anadolac koji je donio kese sa kahvom, kolacima i sokovima i Tolj Zrinka -Smajic je ponovo donijela kolace ,kafe i sokove. Table su uspjesno postavljene i Faja ih gletuje u jednu cjelinu.
Nedim se opet dohvatio limenih okapnica na donjim prozorima. Danas je zavrsena i munara. Danas nas je bilo 8 i uradjeno je dosta posla. Rucak nam je prije odlaska u Sarajevo poslao Meho Garo. Svim ljudima koji su danas bili sa nama i koji su donijeli sta i koji nisu od srca se zahvaljivamo. Ni slutili nismo da ce ovaj projekat imati ovakvu podrsku dobronamjernih ljudi sirom svjeta. Jos jednom svima od srca hvala. AkoBogda, nastavljamo dalje.
.
15.oktobar 2022. 19 dan radova
Vrijeme u Ljubuskom idealno, 23 stepena. Danas nas je osam. Faja, Agan, Rama,Guga,Sakib,Nedim,Kasim i ja. Agan je postavio nove kandilje na dzamiji i pocinje i sa vanjskim lusterima. Guga postavlja plocice u wc-u i paralalelno radi i na mreziranju unutrasnjih zidova. Ramiz hiltovkom siri kanale puknutih povrsina. Dovozimo jos jednu skelu. Ovo je pravo gradiliste, dvije skele su vani dvije su unutra. Faja i Kasim zavrsavaju gletovanje regips povrsina. Danas smo konacno skinuli skelu sa munare. Svi radovi, elhamdulillah, zavrseni. Dolazi nas obaci Sema Delalic. Rucak nam donosi ljubuski inovator nas Saso Sadikovic i od srca mu hvala. Rodjak Haris Jakic, pise iz Sarajeva uplatio 100 km za dzamiju. 100 km donosi jedna ljubusanka. Na kraju dana postavljamo jos jednu veliku skelu u unutrasnjost dzamije. Radovi idu jako dobro. Agan je uradio dosta posla. Rama isto radio do 18 sati. Guga je polijepio zidne plocice u wc-u. Sutra ,akoBogda,nas ocekuje udarnicki dan. Biti ce dosta majstora i ocekujemo da se dosta uradi.
1610 Posjeta 1 Posjeta danas