STARE STVARI, USPOMENE

Evo stojimo ovdje usamljene i tužne i čini nam se da smo zaboravljene i odbačene od svih. Mnogi nas nazivaju “stare stvari” !
A znate li vi da smo i mi nekada bile upotrebljive i potrebne i da bez nas ljudi nisu mogli živjeti.
Bile smo im potrebne svakodnevno i od nas su se hranila mnoga gladna usta. Evo naprimjer:

Ja! Stap! Koliko se samo masla napravilo udarajući po mojoj utrobi, a sada stojim sam u kutu i sakupljam čestice prašine.

A tek ja! Avan! Nakrižao sam se ja duhana i duhana i još uvijek bi to mogao, ali svi misle da sam star i beskoristan i također stojim sam u kutu i nadam se nekom boljem sutra.

A moja malenkost! Pegla! Eh, ja sam vam nekada bila prepuna žara i peglala sam i uljepšavala odjeću jer bez mene vaša odjeća ne bi bila tako lijepa i uredna.

A ja sam vam Stolac na kojem su sjedile mnoge generacije i tako sam se ja naslušao i naslušao priča o vilama i vješticama i raznim drugim čudovištima.

A tek ja, Mlin! Uz kavu koju su u meni mlili, meračilo se i odmaralo do dugo u noć i uživalo u tom

ukusnom napitku.

A ja, Stari ključ imao sam jednu posebnu svrhu. Zaključavao sam stara vrata i tako čuvao dom i ljude koji su tu živjeli pa čak i peglu, stap, avan, mlin, stolac….

I zato nas nemojte zaboraviti!

Tekst: Ljiljana Tolj

Hercegovina u mom srcu

Dodatak:

Zaboravljeni običaji “STAP za maslo”
Nekada, za tradicionalanu proizvodnju maslaca na seoskim gospodarstvima koristila se drvena bućkalica – stap (stap za metenje masla). Stap je uska i visoka drvena posuda koja je služila za “metenje mlijeka”. Načinjena je od drveta, visine oko 1m, sa užim gornjim djelom. Unutra je ubačen štap za metenje na čijem je donjem djelu učvršćena okrugla daščica s rupama. Daščica ima rupe kako bi se ubrzanim podizanjem gore dolje odvajao maslac iz mlijeka. Proces metenja traje od nekoliko minuta pa i do pola sata, dok se na vrhu stapa počnu stvarati grudice masnoće, koje su se međusobno vežu jedna na drugu i to je maslac. Iako se danas, uglavnom, čuvaju stapovi kao izložbeni primjerci, poneki se još uvijek upotrebljava i za proizvodnju u malim količinama.

Gornja Britvica

910 Posjeta 1 Posjeta danas