Divlji šipak – biljka budućnosti

Biljka koja u zadnje vrijeme dobiva sve veći značaj kako u primjeni, tako i u znanstvenim ispitivanjima jest divlji šipak, posebice onaj hercegovački, koji se po svojoj specifičnosti i ljekovitom sastavu u mnogo čemu razlikuje od drugih vrsta šipaka. O njegovim dobrim svojstvima razgovarali smo s dr. Nihadom Sadikovićem iz Ljubuškog , koji u potpunosti podupire njegovu primjenu u svakodnevnoj prehrani te bi, kaže, volio da ovaj naš hercegovački divlji šipak ili ljutunac, kako ga neki nazivaju, napokon dobije svoje zasluženo mjesto na tronu.

Liječenje ateroskleroze

“Prije pet godina za vrijeme mog boravka u Austriji u njihovim sam ljekarnama primijetio da se na prvom mjestu nalaze proizvodi od šipka. Proizvodi koji pomažu za srce, kozmetički proizvodi i mnogo toga, a šipak se pojavljivao u ranim oblicima, kao sok ili tablete. Budući da već dugi niz godina tvrdim da je šipak biljka budućnosti, bilo mi je izuzetno drago što sam vidio ovakvo nešto”, kazao je dr. Sadiković, dodajući kako je njegov djed poznati liječnik ovih krajeva Sadik Sadiković uvijek govorio, da kada bi ljudi koji imaju problema sa srcem dnevno uzimali tri kilograma šipka, problemi bi bili uklonjeni.

Šipak je jedan od najboljih pročišćivača krvnih žila, a ono što još treba dodatno istražiti jest njegov pozitivan učinak na uznapredovanu bolest začepljenja krvnih žila, aterosklerozu, što se smatra bolešću današnjice koja odnosi najviše života. Najnovija istraživanja, tvrdi dr. Sadiković, potvrđuju riječi njegovoga djeda, da sok od šipka idealno utječe na regulaciju masnoća i masnih kiselina u krvi. Zadnja ispitivanja Japanaca u ovoj godini govore da bilirubin, koji se smatra najboljim oksidansom u organizmu, ujedno i radi na pomlađivanju organizma, odnosno brani organizam od starenja i brzog propadanja. I ovdje šipak ima svoje pozitivno djelovanje jer pozitivno utječe na pojačavanje razine bilirubina u krvi.

Učinak na masnoće

I sam dr. Sadiković se uvjerio u blagotvorno djelovanje šipka, jer je prije nekoliko godina imao problema sa srcem gdje mu je dijagnosticirana začepljenost krvnih žila oko 40 posto. “Nakon toga krenuo sam s dvomjesečnom terapijom svakodnevnog konzumiranja soka od šipka, nakon čega je ponovno uslijedio pregled, ali je ovaj put nalaz bio mnogo bolji, zapravo liječnik mu je rekao kako odavno nije vidio bolje krvne žile”, govori dr. Sadiković, dodajući kako je u njegovom slučaju ateroskleroza u potpunosti izliječena. Isto tako kazao je kako je sa skupinom svojih prijatelja proveo malo istraživanje o utjecaju soka od šipka na masnoće u krvi. Svaki od njih je svakodnevno uzimao litru soku, i rezultati su ponovno bili odlični.

“Nitko od nas nije bio na dijeti, prehrana i sve ostale navike su ostale iste, samo smo još dodali konzumaciju soka od šipka, i nakon toga kod onih kojima je masnoća bila povišena dovedena je na normalu, kao i kod onih čija je razina masnoća u krvi bila niska”, zaključio je dr. Sadiković, dodajući kako šipak pozitivne učinke ima i na bolesti prostate, a poznata je i njegova učinkovitost u kozmetici.

Ulje od šipka

Tibetanska i kineska medicina kažu kako su najbolji lijek za želudac osušene koštice šipka. Od tih osušenih koštica se dobiva ulje od šipka, koje je izuzetno cijenjeno, a to potvrđuje i njegova cijena, gdje litra tog ulja od šipka košta oko tisući eura. Od tog ulja se prave i kozmetički preparati, a budući da je bogat vitaminom C, odličan je u borbi protiv starenja kože.

Dnevni list

dr n sadikovic djelatnici

3076 Posjeta 2 Posjeta danas