Vulin ipak stigao u BiH, ali ne helikopterom: “Ustaše odlično znaju što su napravili”

ALEKSANDAR Vulin, potpredsjednik vlade Srbije i senator Republike Srpske, stigao je danas u Prebilovce kod Čapljine, nakon što mu jučer nije bio dozvoljeno da helikopterom uđe u BiH. U Prebilovcima se u organizaciji vlasti Republike Srpske održava komemoracija za Srbe ubijene u kolovozu 1941. godine.

Po podacima srpske strane, u ljeto 1941. pripadnici ustaških postrojbi su pobili više od 800 civila u selu Prebilovcima kod Čapljine. Na tome je mjestu izgrađena kapelica s imenima svih stradalih.

Vulin je u razgovoru za Alternativnu televiziju rekao kako su mu pokušali zabraniti da dođe. “Ta mala pakost je trajala jednu noć, bili su veliki, važni, snažni, ali ja sam danas sa svojim narodom. Neka se oni raduju svojoj pakosti, ali ja sam danas sa svojim narodom”, poručio je.

Dodao je kako su Prebilovci sveto mjesto za srpski narod, odnosno sveto mjesto srpskog stradanja. “Mi smo se danas ovdje okupili ne zato da bismo ustašama utjecali na savjest, oni nemaju savjest. I ne da bismo ih podsjećali na to što su oni napravili, oni odlično znaju što su napravili. Mi smo danas ovdje zbog Srba”, istaknuo je.
Prvi plan je bio da stigne helikopterom

“Mi sebe moramo podsjećati da se nama ovo ne bi ponovilo. Ovo će se ponavljati ako Srbi dopuste da se ponovi. Ako su Srbi jaki, složni, ovo se neće ponoviti”, nastavio je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković ranije je potvrdio kako je ministru u vladi Srbije Aleksandru Vulinu uskratio suglasnost za dolazak u BiH, objasnivši kako će s tom praksom nastaviti zbog Vulinovih političkih stajališta.

Vulin je prvo trebao stići helikopterom, a postojeće procedure su takve da je za ulazak stranih letjelica u zračni prostor BiH potrebna suglasnost ministara vanjskih poslova te prometa i komunikacija. Konaković je odbio dati suglasnost.

“Pošto je riječ o Vulinu, čovjeku koji je dokazani remetilački faktor na ovim prostorima, čovjeku koji je javno stipendirao dvije studentice koje veličaju ratne zločince, čovjeku koji svakodnevno ruši i napada suverenitet BiH, nisam našao za shodno niti ću ikada to potpisati”, rekao je Konaković. Međutim, Vulinu je ostala mogućnost da uđe kopnenim putem.

index.hr

386 Posjeta 1 Posjeta danas