Razmišljanja jednog Ljubušaka, građanina Osla

Kategorija: Kemal Mahic    
    Objavljeno četvrtak, 11 Avgust 2011 00:00
    Klikova: 743

Kemo naslovna

Polovinom prošlog mjeseca građanin Osla, rođeni Ljubušak, krenuo je na godišnji odmor u Bosnu i Hercegovinu, u svoj Ljubuški. Godina je bila naporna na radnom mjestu a i zima se otegla. Miris domovine, juga, Mediterana ubrzao je odlazak iz Osla.

Susret sa Ljubuškim bio je uobičajen. Druženja, pozdravi, osmjesi i poneki pogled ”ispod obrva”. Kao vjernik posjetio je lokalni džemat, platio članarinu IZ, bio učesnik ”Noći dijaspore“…

A onda, ludilo monstruma u njegovom Oslu. Ne može da vjeruje da je A.B.B. izvršio stravičan zločin u Oslu, ubivši 77 osoba. Očaj, razmišljanje, propitivanje. Traži se vijest više iz Osla. Razmišlja Ljubušak kako ću dalje? Pa ovog monstruma pokreće mržnja prema islamu! Šta me čeka kad se vratim u Oslo? Hoće li se promjeniti percepcija Norvežana prema nama, prema Bošnjacima, prema islamu? Koliko pitanja!

U isto vrijeme održan je susret Napoleona i Snowballa u „Vlastelinskoj farmi“ predstavljenoj u UN kao ”Močvara!“.

Dijalog Napoleona i Snowballa tekao je ovako:

– Ma čujes bre, moraš i ti izvršiti pritisak na ”crve”, ne mogu samo ja to raditi! Njihov broj je u tvojim  ogradama previsok. Moj idol Major je to sveo oko rijeke Drinotare na 1%. Šta ti radiš?

– Suglasan sam sa tobom. Evo moji ”crnogavrani” će krenuti u kolovozu, a ti nastavi u rujnu, za Bajram i sve druge Bajrame. Nego, mi nemamo toliko iskustva kao Vi, pa bi nam dobro došao svaki savjet!

– Čuješ, mi to radimo nekažnjeno ima 200 godina. Čak je i Vlada Jugobizanta izradila Program raseljavanja ”crva” na Kosodecanima i po tom receptu treba postupiti. Poslat ću ti taj Program, a u njemu pored  ostalog piše:“…obeščastiti bogomolje, silovati, paliti stogove sijena, klati stoku, trovati izvore pitke vode, odoravati zemlju, paliti čardake i kuće…“

– Ali zato ste izgubili Kosodecane, primjeti Snowbell.

Napoleon uzdahnu da ga je Snowball  morao tješiti i sa njim liti gorke suze, gutajući knedle ovlažene rujnim vinom.

Kao da ih gledam!

Potom se ljubuški Bošnjak, građanin Osla našao na teravi-namazu u džamiji Gožulj (Ljubuški) 05.08.2011.godine. Molitvu Bogu prekinuli su bučna muzika, pljuvanje, urlici, prijetnje i ometanje svetog čina. Naš junak se našao u čudu pa se upitao:“Gdje god ja krenem belaj i teror. Kako to da je sve slično i na sjeveru i na jugu Europe a o različitim državama je riječ? “O čemu se radi?Je li to taj fašizam, što smo učili u školi? Gdje može živjeti drugačiji?

Ljubušak se podsjetio Ahd-name sultana Mehmeda II Fatiha. Odzvanjaju mu riječi:“Neka niko ne smeta i ne uznemiruje spomenute (kršćane) ni njihove crkve.“

Kako,”njihov sultan” ne izda sličnu povelju u XXI stoljeću, kada je ovaj, to mogao potpisati u XV stoljeću!

Da li demokratija može kontrolirati fašizam?

Gdje da krenem? U Kašmir da me napadnu Indijci!

U Čečeniju da me napadnu Rusi!

U Irak da me napadnu Šiiti!

U Tursku da me napadnu Kurdi!

U Palestinu da me napadnu Židovi!

U Bugarsku da me napadnu hrišćanski fundamentalisti!

U Francusku, Nizozemsku, Mađarsku, Švicarsku…gdje države podstiču nacionalizam, šovinizam, rasizam, ksenofobiju…

Oh, Bože, pokazi mi put!

     

1281 Posjeta 2 Posjeta danas