Upoznajte historiju: Ovo su malo poznate činjenice o ZAVNOBiH-u

zavnobih

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježit će se sutra, proslavom 71. godišnjice održavanja Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine.
Upoznajte historiju: Ovo su malo poznate činjenice o ZAVNOBiH-u

Kao i svaki historijski događaj i Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a obavijeno je malo poznatim činjenicama i zanimljivim detaljima. Ipak, zbog jednog malog problema možda nikada nećemo u cijelosti znati šta se zapravo govorilo u noći sa 25. na 26. novembar 1943. godine.

Naime, na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a nisu vođene stenografske bilješke, zbog čega originalni zapisnik sadrži samo najbitnije momente toka skupa, kao što su dnevni red, rezime pozdravnih govora, kratke napomene o toku zasjedanja prema dnevnom redu, kao i rezime govora pojedinih delegata.

Ipak, zahvaljujući dokumentovanju događaja na druge načine, sačuvan je najbitniji dio – njegova Rezolucija. Uz nju, sačuvani su referati, dijelovi govora, kao i zapisnik.

Jedna od zanimljivih činjenica jeste da su u počasno predsjedništvo ZAVNOBiH-a, a u skladu sa tadašnjim praksama, predloženi svjetski politički lideri kao što su Josif Staljin, Winston Churchill i Franklin Delano Roosevelt.

Također, malo je poznata činjenica da su nakon zasjedanja ZAVNOBiH-a postojala razilaženja u vezi sa tačnim datumom događaja. Naime, datum je pogrešno naveden na više mjesta.

U zaglavlju zapisnika Prvog zasjedanja navode se 26. i 27. novembar 1943. godine kao vrijeme održavanja konstituirajuće skupštine, odnosno Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a. Isti datum navodi se još u Rezoluciji Prvog zasjedanja, kao i u referatu Hasana Brkića, održanom na Drugom zasjedanju ZAVNOBiH-a.

Međutim, neki drugi sačuvani dokumenti, kao što je Zapisnik Verifikacionog odbora Prvog zasjedanja i referat Rodoljuba Čolakovića, navode 25. i 26. novembar 1943. godine kao datum Prvog zasjedanja.

Na osnovu analize zapisnika i drugih dokumenata koji se odnose na Prvo zasjedanje, kao i na osnovu provjere datuma u drugim izvorima koji su nastali još tokom zasjedanja, te neposredno nakon zasjedanja, utvrđeno je da je Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a održano noću 25. i 26. novembra 1943. godine.

Ipak, dugo nakon Zasjedanja, 26. i 27. novembar 1943. godine, kao datum održavanja Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, pogrešno je upotrebljavan kod autora nekih djela.

Najpoznatiji dio Rezolucije koji se odnosi na famozno tri “NI” i tri “I”, zapravo je rečenica u petom od ukupno šest zaključaka Rezolucije.

    “”Danas Narodi Bosne i Hercegovine kroz svoje jedino političko predstavništvo, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska i hrvatska, bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata. Narodi Bosne i Hercegovine učestvovat će ravnopravno sa ostalim našim narodima u izgradnji narodne demokratske federativne Jugoslavije“

Riječ “domovina” spominje se četiri puta, riječ “zemlja” spominje se 17 puta. Buduće republike Jugoslavije u Rezoluciji se oslovljavaju riječju “pokrajina” pa tako i Bosna i Hercegovina.

    “”Naša uža domovina, Bosna i Hercegovina, vidjela je više zla od fašističkih okupatora i njihovih slugu nego ma koja pokrajina Jugoslavije”

Velikosrpska politika u Bosni i Hercegovini osuđuje se na 15 mjesta, velikohrvatska politika na tri mjesta, a na jednom mjestu kritikuje se politika visokih muslimanskih zvaničnika za vrijeme Kraljevine. Ipak, zločini učinjeni pod rukovodstvom četničkih i ustaških snaga spominju se kroz cijeli zapisnik, a pogotovo ubistva muslimana u istočnoj Bosni.

Svijest o značaju Zasjedanja bila je izuzetno velika, a očituje se preko izjava kao što je ona slovenskog predstavnika Josipa Vidmara, koji se osvrnuo na tadašnji težak cilj ZAVNOBiH-a – ujedinjenje naroda protiv zajedničkog neprijatelja.

“Ako se u Bosni – koja je najkomplikovanija zemlja u Evropi – ostvari potpuno bratstvo Srba, Hrvata i Muslimana, onda ga neće biti teško ostvariti ni između Srba, Hrvata, Slovenaca, Makedonaca pa čak i Bugara”, rekao je Vidmar.

Zapisnik Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, uz reference i objašnjenja, danas je dostupan na 78 stranica. Prvi zapisnik objavljen je u tadašnjem Oslobođenju, a izlazio je u brojevima od 4. do 15. decembra 1943. godine.
(Klix.ba)

1347 Posjeta 1 Posjeta danas