U Potočarima održana komemoracija žrtvama genocida: ‘Svijet i Evropa nisu ništa naučili’

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti obilježena 29. godišnjica genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica i obavljen ukop posmrtnih ostataka 14 identificiranih žrtava genocida iz jula 1995. godine.

Obraćanja zvaničnika i predstavnika drugih organizacija mogli ste pratiti uživo na portalu Vijesti.ba.

11:39’

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan obratio se putem linka prisutnima u Memorijalnom centru Srebrenica.

Danas obilježavamo 29. godišnjicu genocida u Srebrenici koji je ostavio crnu mrlju u historiji čovječanstva”, poručio je Erdogan u videoporuci emitiranoj na komemoraciji u Potočarima koju je najavio ministar pravde Turkiye Yilmaz Tunc, predstavnik ove zemlje na ovogodišnjoj komemoraciji.

 

Na ovaj tužni dan, kako je kazao Erdogam, “još jednom u svoje ime i u ime svog naroda izražavam iskreno saučešće ožalošćenim porodicama naših šehida i svoj našoj bošnjačkoj braći i sestrama.”

Naglasio je značaj očuvanja sjećanja na mudrost i gorku istinu u riječima rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Bosne i Hercegovine, velikog državnika sa velikim idejama i pokretima, koji je rekao: “Šta god činili, ne zaboravite genocid, jer će se genocid koji se zaboravi, ponoviti!”

11:28’

Obratila se i predsjednica evropskih poslova Crne Gore Maida Gorčević kazavši kako odreći se istine o prošlosti znači odreći se bezbrižne budućnosti.

 

“Među onima koji danas najteže pate nalazimo primjere hrabrosti. Uzorno je neposustajati u borbi za ispunjenje pravde. Uime Crne Gore, izražavam najdublje saučešće. Neka je vječni rahmet”, kazala je Gorčević.

11:10’
Obratila se i Munira Subašić: Sve majke svijeta trebaju da uče od nas

“Hvala svima onima koji su došli na današnju komemoraciju. Hvala svima onima koji su glasali za rezoluciju o genocidu, a onima koji nisu nadam se da će jednog dana shvatiti.

Ovi ljudi su ubijeni samo što su bili muslimani, ali majke Bošnjakinje nisu plakale nego su digle glas. Dok ja ovdje stojim mnoge majke u Ukrajini i Palesitni plaču, a svijet. Svijet i Evropa ništa nisu naučili. Poslije holokausta svi su rekli ‘nikad više'…

Djeca su gledala ubijanja i silovanja. Mi majke smo uspjele da djecu koja su preživjela genocid da podignemo na pravi put i to je naš ponos, nas žena Bošnjakinja.

Mi se često sastajemo sa srpskim, hrvatskim, romskim i drugim majkama koje su izgubile svoju djecu. Često kažem da su razlike dobre, ali podjele nisu. Postoje samo dobri i loši ljudi. Tako odgajam moju unučad. Moramo zajedno raditi i graditi naše društvo.

Veliki broj ratnih zločinaca još je slobodan i šetaju po Srebrenici i Podrinju i smiju nam se u lice. Žao mi je što Vučić nije bio sponzor rezolucije o Srebrenici.”

10:53'

Obratio se i visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt:

“Rezolucijom se osuđuje negiranje genocida. Ona je iskaz međunarodne posvećenosti dostojanstva preživjelih i poštivanja naslijeđa. Za društvo je imperativ da odbaci pokušaje da se minimizira razmjera genocida u Srebrenici.

Veličanje ratnih zločinica je neprihvatljivo i predstavlja kršenje krivičnog zakona BiH.

Niko nema pravo da negira genocid. Negiranje užasa neće umanjiti ono što se dogodilo u julu 1995. godine.

Direktor Memorijalnog centra Emir Suljagic je pred Skupštinom UN-a u svom govoru pozvao na pomirenje i to je pravi put koji svi trebaju slijediti.

Potrebno je iskoristiti evropski zamah koji je EU dala BiH. Sva tri člana Predsjedništva bi trebala prisustvovati ovakvim manifestacijama. Zašto gospođa Cvijanović ne bi iskazala poštovanje ovim žrtvama”.

10:47'

Prisutnima se obratio predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica Hamdija Fejzić:

“Hvala vam što prisustvujete ovdje na ovaj veliki dan. Genocid u Srebrenici je jasno presudio Međunarodni sud pravde u Haagu. Negiranje genocida za koji su presuđeni mnogi posljednja je faza negiranja genocida.

Uprkos Zakonu o zabrani negiranja genocida imamo samo jednu potvrđenu optužnicu, a negiranje genocida nikad nije bilo masivnije.

Danas kada odete iz Potočara mislite na našu djecu i na njihovu budućnost sutra.”

10:30’
Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine počela je komemoracija tokom koje je predviđeno obraćanje zvanica.

Intoniranjem himne BiH počela je komemoracija u Srebrenici

Dolazak zvanica na komemoraciju mogli ste pratiti uživo na portalu Vijesti.ba.

Žrtve koje će ove godine biti ukopane u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari su:

1. Efendić (Uzejir) Hasib, rođen 1931. godine;
2. Efendić (Uzejir) Ćamil, rođen 1928. godine;
3. Krdžić (Daut) Mehmed, rođen 1961. godine;
4. Omić (Asim) Sabrija, rođen 1966. godine;
5. Šiljković (Ramo) Mušan, rođen 1956. godine;
6. Harbaš (Ragib) Sakib, rođen 1975. godine;
7. Mujić (Omer) Beriz, rođen 1978. godine;
8. Jašarević (Ismet) Ahmet, rođen 1971. godine;
9. Salihović(Mehmed) Nevres, rođen 1970. godine;
10. Salkić (Muharem) Ibrahim, 1935. godine;
11. Bašić (Adem) Midhat, rođen 1973. godine;
12. Mustafić (Kadrija) Hajdin, rođen 1959 godine;
13. Mandžić (Arif) Latif, rođen 1964. godine;
14. Salić (Ibrahim) Hamed,rođen 1927. godine.

(Vijesti.ba)

397 Posjeta 1 Posjeta danas