Srbija nastavlja s maltretiranjem pjevača: Ovo je top lista zabranjenih

Hrvatska pop diva Severina posljednja je žrtva maltretiranja pjevača na srbijanskoj granici, iz ovog ili onog razloga.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić kaže kako Seve nije “ni privedena, ni uhapšena već samo – zadržana na granici” zbog, kako je dodao “kontrole” (!?), ali je jasno kako vlasti ove zemlje već duže vrijeme proganjaju sve one čiji im stavovi ne odgovaraju. Sve koje mogu proganjati, naravno.

Severina je tako na granici morala četiri sata odgovarati na pitanja o Srebrenici, Jasenovcu, Oluji, ratu, pa čak i kopanju litijuma. Kao da je došla na kviz “Slagalicu”, a ne na granicu. Ostala je tu skoro do ponoći, iako je u 23 sata imala zakazan nastup na jednoj zabavi u Beogradu.

Na kraju se vratila u Zagreb uz poruku da više nikada neće ići u Srbiju dok je na vlasti “onaj diktator, znate koji”. U pravu je Dačić – Severini nije zabranjen prelazak preko granice, ali je s njega otjerana.

Postoji i poduža lista onih kojima je zbog sličnih postupaka ulazak u Srbiju zabranjen.

Jedna od njih je Selma Bajrami, koja je na jednom od svojih nastupa u Sarajevu, na privatnoj zabavi, rukama pokazala dvoglavog orla. Bez obzira što je Selma milion puta ponovila da je ne mrzi nikoga, u Srbiju od tada više ne može.

Ulaz u Srbiju zabranjen je i Sadiku Hasanoviću i to zbog snimaka na kojima pjeva pjesme povezane sa Naserom Orićem. Kako se ranije pravdao Hasanović, tada je imao samo 12-13 godina i nije razmišljao o tome da nose poruku mržnje pjesme koje je pjevao.

“Imao sam samo 12-13 godina, nisam razmišljao da ona nosi poruku mržnje prema ikome. Bio sam klinac”, pravdao se tada Hasanović, koji je jednom izjavio kako “nije ni pokušao da dođe u Srbiju već u njegov Novi Pazar”.

Prije tri godine crnogorskoj pevačici Jadranki Barjaktarević je također zabranjen ulazak u Srbiju nakon što je na jednoj političkoj proslavi u Crnoj Gori jasno izmjenila tekst numere, te umjesto “Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine”, pjevala “Ne može nam niko ništa jači smo od Srbije”.

Jadranka je nešto kasnije vraćena sa srpske granice, kada je iz Crne Gore krenula ka Beogradu, a odluka o zabrani ulaska u Srbiju stupila je na snagu odmah.

Ne treba zaboraviti ni Jalu Brata i Bubu Corellija, kojim je također 2021. godine zabranjeno da uđu u Srbiju i to zbog incidenta na koncertu u Nišu koji čak nisu napravili oni, već jedan član njihovog obezbjeđenja. Bh. reperskom dvojcu je tako u zenitu karijere onemogućeno da nastupa i radi u Srbiji, valjda kako bi se oslobodio prostor za neke tamošnje muzičare koji, u tom trenutku, nisu bili ni blizu popularnosti koju su po Srbiji uživali Buba i Jala.

Odavno se zna i koliku pometnju u Srbiji stvori svaka nova najavljena, a potom i ekspresno rasprodana Merlinova Beogradska arena. Tada se krenu ‘kopati’ neke njegove stare/lažne izjave, potpisuju se peticije, zavlada histerija… Rado bi i njega zabranili, trude se ali Dino je ipak malo veća faca.

(Vijesti.ba)

473 Posjeta 4 Posjeta danas