Kod Bajine Bašte otkrivena najveća masovna grobnica na Balkanu

masovna-grobnica-660x330Anonimnom dojavom jednog stanovnika Bajne Bašte u Srbiji otkrivena je najveća masovna grobnica Bosanskih muslimana na balkanu. Prema procjeni i riječima svjedoka u ovoj grobnici se nalaze tijela oko 2000 žrtava sa područja podrinja koje su prevožene u srbiju i tamo ubijane.

Mjesto osiguravaju Srbijanske policijske snage, a otkop će vršiti centar za nestale osobe BiH. Ovo je ključni dokaz da je Srbija učestvovala u agresiji na BiH, a vjerovatno i u genocidu u Srebrenici. Nova tužba za genocid bi uskoro trebala biti predata i sadržavat će desetine novih dokaza.

Prema riječima svjedoka iz Srbije (Milana .M) u strijeljanju bošnjaka u Bajnoj Bašti učestvovali i dobrovoljci iz Valjevskog i Užičkog korpusa. (bh magazin)

Na području Tomašice, u okolini Prijedora, još traje ekshumacija ubijenih Bošnjaka i Hrvata iz nekoliko prijedorskih sela, ali i logora Keraterm 1992. U najvećoj masovnoj grobnici na Balkanu, do sada je pronađeno 388 tjelesnih ostataka. Na ekshumaciju su porodice žrtava čekale 20 godina, iako je švedski novinar Bengt Norborg odmah nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma napravio reportažu u kojoj lokalni mještani svjedoče o zakopavanju tijela na dubini i do nekoliko metara.

Na oko dvadesetak kilometara od Prijedora traje iskopavanje skeletnih ostataka ubijenih Bošnjaka i Hrvata 1992. iz nekoliko prijedorskih sela.

U najvećoj otkrivenoj masovnoj grobnici na Balkanu, na tri do pet metara dubine, do sada je ekshumirano 275 kompletnih i 113 nekompletnih tjelesnih ostataka.

Tijela ubijenih i sahranjenih na ovom lokalitetu bila su na hrpama, tri do četiri gomile, a na dnu su se nalazila kompletna tijela, kaže za naš program Eldar Jahić, istražilac Tužilaštva BiH koji se od početka ekshumacije nalazi u Tomašici. Pretpostavka je da je riječ o osobama iz okolnih prijedorskih sela – Bišćani, Rizvanovići, Hambarine, Čarakovo, Rakovčani i Zecovi, ali i posmrtni ostaci ljudi iz logora Keraterm.

„Radovi na provjeri novih informacija koje smo u toku ekshumacije dobili traju još uvijek i nadamo se da ćemo u narednih nekoliko dana provjerom novih mikrolokacija moći govoriti da li je do sada ekshumiran broj žrtava konačan i da li se na ovom lokalitetu nalazi još izvjestan broj žrtava koje nam nedostaju iz navedenih sela“, navodi Jahić.

Izvor Radio Evropa

1549 Posjeta 1 Posjeta danas