Moj Bajram

Pobjednički radovi na temu Moj Bajram. Konkurs je bio objavljen u Džematu Østfold, u Norveškoj na temu značaja bajrama i kako ga provesti sa posebnim akcentom na ramazanski bajram 2020 koji smo proveli u znatno drugačijim okolnostima zbog pandemije koronavirusa COVID-19.  Konkurs je bio predviđen za radove djece uzrasta od 8 do 13 godina.

 

Moj bajram, Ensar M.

Značenje bajrama

U islamskoj tradiciji bajrami zauzimaju posebno mjesto. Najvažniji islamski blagdani su bajrami, ramazanski i kuran bajram i njih obilježavaju svi muslimani u svijetu dva puta u godini.

Bajram počinjemo obilježavanjem klanjanja bajram namaza. Ramazanski bajram traje tri dana a kurban bajram 4 dana.

Ukratko postupci i pripreme na dan bajrama:

  • Okupati se ,obući najljepše odjelo i namirisate se.
  • Pojesti nešto prije klanjanja bajrama.
  • Otići na bajram namaz.
  • Učenjem tekbira u bajramskim danima.
  • Čestitanje bajrama sa riječima Bajram šerif mubarek olsun.
  • Umjerena igra i zabava.
  • I jedenje i ne pretjerivanje u bajramskim danima.

Prvi dan se obilaze roditelji, familja i komšije, čestita se bajram i podijele se bajramski pokloni.

Drugi dan se obilježava kao Dan šehida kada obilazimo mezarja naši umrlih i učimo im jasine i fatihe.

 

Radosti i isčekivanja

Radosti bajrama su također uvjek posebne radosti kada dočekujemo naš najveći blagdan.  Pripremamo se na razne načine: čistimo kuće i avlije, pripremamo bajramske kolače, pite i ostalo tradicionalnu hranu, spremamo najljepša odjela da se uredimo kako je najljepše te spremao poklone i radujemo se što ćemo nekog obradovati baš u bajramskim danima.

A Boga mi se i mi radujemo poklonima.

Isčekivanje je uvijek uzbudljivo jer znamo da nam na dolaze sretni dani, blagdani u kojima se uvjek osječamo sretno i veselo.

 

Bajram u covid-19

Ovaj Bajram je protekao sasvim drugačije negu inače ostali bajrami. Bilo je to dosta neobično kad sam ujutro ustao na rani sabah, klanjao i po običajo bi trebao da se počnem spremati da idem na Bajram namaz sa babom u džamiju. Ali ovaj Bajram to nažalost nije bilo moguće.

Ali bezobzira na situaciju mim smo ipak probali napraviti lijepu atmosferu sa porodicum I ostalom familijom, posjetili jedni druge i cestitali bajram te razmjenili bajramske poklone. Družili smo se uz bajramske kolače koje smo spremili.

Tako je protekao moj bajram u covid-19. Nadam se, insallah, da će sljedečeg bajrama biti bolje stanje.

Ono što mene najviše obraduje bajramom su susreti sa mojom familijom, pokloni i da se osječam dobro i to što uvjek mi bajramski dani ostanu u lijepom sječanju.

Ensar Mehmedović, 11 godina – Halden

 

Ramazanski Bajram 2020, Emina S.

Meni je bajram nešto lijepo kada idemo u goste, jedemo kolače i govorimo bajrambarećula pa dobijemo bajrambanku.

Moje očekivanje od bajrama jeste da dobijem puno poklona što poželim.

Ovaj zadnji bajram meni je bilo lijepo ali neobično jer nismo mogli puno naroda posjetiti zbog corone. I nismo mogli slaviti bajram sa nanom i djedom u Bosni jer su granice zatvorene.

Ali ipak smo pekli jagnje i pravili baklavu jer je to tradicija da jedemo za bajram.

Emina Skopljak, 7 godina – Sarpsborg

 

MOJ BAJRAM, Medina S.

Meni je bajram jedna lijepa tradicija. A bajramska radost je da su svi dobro i da mogu slaviti zajedno, zdravi i sretni.

Zadnji bajram je meni bio malo neobičan jer nismo mogli slaviti u Bosni. Ali zamolila sam Allaha da otvori granice pa da drugi bajram nana i djed iz Bosne dođu i slave bajram u Norveškoj zajedno sa nama.

Za bajram mene najviše obraduje nagrada od mame i babe što me dodatno nagrade za sve dane što sam postila Ramazan sa njima zajedno.

Kada čuješ zvuk jutarnjeg ezana

Znat ćeš da je to dolazak bajrama

Digni ruke Allaha zamoli

Da ti sačuva one koje voliš.

Medina Skopljak, 8 godina – Sarpsborg

 

Bajram u mojoj porodici; Ahmet Emanulah K.

U mojoj familiji dočekujemo na najljepši način bajram. Sve bude lijepo, mama posebno očisti kuću, ukrasi je sa ukrasima za bajram, pripremi nam odječu, uvjek mora nešto biti novo. Spremi se puno fine hrane i kolača.

Pred dolazak bajrama a odlazak našeg najdražeg gosta ramazana svi smo sretni i pomalo tužni. Ja sam za zadnji iftar ovoga ramazana puno plakao a nisam znao da objasnim  babi i mami  zašto plačem. Bio sam jako tužan što je kraj ramazana i što trebam čekati da budem osam i po godina kad dođe sljedeći ramazan, ako Bog da. To je puno dana.

Ovaj bajram mi je bio tužan jer nisam mogo ići u džamiju. Nismo mogli da posjetimo mnoge i dočekamo zbog korone jer neki se ljudi boje još uvijek da se ne zaraze. Ja nikako ne volim koronu. Molio sam dragog Allaha svaki dan da je što prije nestane.

Na bajram svi smo ustali prije sabaha pa smo se obukli i onda klanjali kući. Onda smo gledali bajram namaz na televiziji iz Sarajeva a ja sam imao želju da mogu da uskočim tamo i budem sa njima.

Poslije smo doručkovali i onda som, ko i uvjek, otišli da zijaretimo mezarje. Iza toga smo došli po mamu i išli na bajram kod starijih iz našeg džemata. Poslije smo išli kod moga adže na ručak i tamo smo se svi skupili, bajramovali smo svi skupa i dijelili smo i dobijali poklone. Ja to puno volim a ovaj Bajram sam posebno nagrađen jer sam postio 19 dana ramazana. Puno je lijep osjecaj. Pored skupljanja sa rođacima i prijateljima mene za bajram raduje da dobijem bajramluk, paketić i puno poklona. Jedem puno kolača i slatkiša, volio bih da je bajram češće pa da smo često skupa svi jer inače ne živimo blizu svi.

Već se radujem kurban bajramu, ako Bog da. Volio bih da budem u Bosni ko prošle godine kad sam prvi put dijelio kurbane.

Mahsuz selam

Ahmet Emanulah Konjhodžić, 7 godina – Sarpsborg

 

JA VOLIM BAJRAM, Dalal D.

Ja volim bajram. Bajram je naš najveći praznik. Za bajram volim da idemo kod nene i dede.

Korona me nije spriječila da zagrlim i poljubim svoje najdraže. Najviše me raduje kada dobijem lutke, odjeću i naravno bajrambanku.

Bajrambarećula!

Dalal Delić, 7 godina – Sarpsborg

 

Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj

1578 Posjeta 1 Posjeta danas