MEMORY: HILMIJA MAKSUMIĆ( 1943-2022)

Otišao nam je jedan od najboljih!

I Gradska ima svoje velikane.Hilmija je bio jedan od takvih.

Poznavao sam Selama Maksumića,Ibrahima Maksumića, Jusufa Maksumića i njima pridodajem i Hilmiju Maksumića, kao velikane sa Gradske.

Selam Maksumić je bio predvodnik svoga naroda 1993. godine.Kao predsjednik MDD“Merhamet“ Ljubuški ostvarivao sam kontakte sa Selamom i njegove pokušaje spašavanja ummeta sa Gradske.Pregovarao je sa p. Danilom Lučićem, koji je imao „Ogradu“ uz Gradsku, kako bi spasio žitelje Gradske od krvoprolića i nestanka.Uspio je u tome- nije bilo mrtvih.Bilo je raseljenih i odjavljenih sa svojih ognjišta.“Živa glava sve snese“. Tako i naši Gradčani.

Selamu Maksumiću treba podići spomenik – u srcima svih Maksumića, Elezovića, Špaga, Čolića, Masleša…

U istom rangu je i Hilmija Maksumić.

Poznajem ga od  „malih nogu“kao starijeg učenika i prijatelja u doba kada smo se susretali u školi,na Diklanači, za Lalića kulom iliti u Gradskoj,koju sam „pohodio“ sa svojom nenom r.Habibom prilikom godišnjih mevluda u Gradskoj.Također smo igrali nogometne susrete u Gradskoj pod imenom „Gožulj“-„Gradska“, ispred džamije.

Džennet je dobio novog člana da još više učvrsti ljudskost i ljubav prema ljudima „jer smo mi sjeme i potomstvo vječnosti“(E.Jung)

Rečeno je da Tvorac svakome dao da živi onoliko koliko je potrebno da uradi ono zbog čega se rodio.

I Hilmija je ispunio svoju misiju časno i neukaljano prema bilo kome.

Neka ova rečenica da utjehu supruzi i njihovoj djeci,rodbini i prijateljima.

Zadnji put sam vidio Hilmiju na posljednjem sijelu na Gožulju.Prišao mi je i rekao:“Dozvoli da Ti odam priznanje za ono što radiš na ljubusaci.com“.Kako sam bio ponosan!

Na mevludu,ove godine,na Gožulju,ovog ljeta,to je učinio i g.Ejub Maksumić sa Gradske pitajući me:“Jesi li bio na hadžu?“ Odgovorio sam:Nisam!Ejub dalje kaže „i ne trebaš da ideš, jer ovo što radiš na ljubusaci.com je vrijedno hadžiluka“.Obojica sa Gradske,a ovi iz Ljubuškog(ne svi) kažu:?'ta će on!? Interesantno!

Uz Hilmiju odlaze,koji je radio u PTT Ljubuški(u starom sastavu):Tomo Lučić,upravnik;Ante Lučić,službenik;Ljuba Tokić,službenica;Enisa Fazlinović(Pašić),službenica;Ćelebija Delalić,službenica;Mahmut(Maše) Orman,poštar;Jakiša Tomić,poštar;Đoko Ratković,službenik;Iko Tomić,poštar…Svi su umrli.Neka je mir sa njima!

Također,moram da pomenem i familiju Gujić(Ismet(Roša) i Abida) koji su porodili devetero djece:Đemu,Salku,Ahmeta i Hasana te Raziju,Enveru,Sadiju,Rabiju i Saniju,suprugu rahmetli Hilmije Maksumića.

Susretao sam ih na Diklanači,kada su se počeli zabavljati na putu Gožulj-Lalića kula.

Ovim tekstom želim da odam priznanje i Hilmiji i Gradskoj,kada su nam podarili takve osobe i takvo ponašanje koje može biti uzor civiliziranom svijetu u kojem živimo.

Izražavamo iskreno saučešće Saniji(Sanki), njihovoj djeci, rodbini i prijateljima našeg Hilmije!

 

Kemal Mahić

hutbagradska

 

1692 Posjeta 1 Posjeta danas