Sestre Imamovic: Vratile se iz Amerike da završe medresu u Travniku

sestreimamovic

Medina Imamovic (18) sa nepunih pet godina, u ljeto 2000. godine, s majkom i sestrom odselila je iz BiH, iz rodnog Prozora, u Westminster, u americku državu Colorado.

Nekoliko godina kasnije odlucila je da se vrati u domovinu kako bi se školovala. Upisala je Elci Ibrahim-pašinu medresu i polovinom maja ce maturirati.

– Medina je još u toku osmog razreda rekla da bi imala želju da se vrati u BiH u srednju školu. Nakon dugog razmišljanja pristala sam i poslala je da pohada medresu u Travniku. I evo za dvije hefte, hvala Bogu, Medina završava medresu, kaže za Bportal.ba njena ponosna majka Behireta.

Medina je po povratku u BiH imala malih problema sa bosanskim jezikom, ali je vrlo brzo prebrodila i tu prepreku.

– Nikad se nisam pokajala što sam došla u svoju domovinu da završim školu, pogotovo se nisam pokajala što sam završila medresu. Bilo mi je ponekad teško bez mame i sestre. Njih sam vidala tokom raspusta. Bosna i Hercegovina je najljepša zemlja na svijetu i ove godine koje sam provela ovdje su najljepše u mom životu, kaže Medina.

Nakon mature, planira ponovo u SAD, gdje ce upisati fakultet. Nada se da ce se sa americkom fakultetskom diplomom ponovo vratiti u BiH.

Medininim stopama krenula je i njena mlada sestra Admira (15), koja je trenutno prvi razred medrese u Travniku.

– Njih dvije mene kao majku cine veoma sretnom i ponosnom. Ponekad se pitam cime sam zaslužila da mi Allah podari ovako dobru djecu. Njih dvije su moja snaga kroz život i cine me boljom osobom, kaže majka Behireta.

(Bportal.ba)

2191 Posjeta 2 Posjeta danas