Danas je Dan pobjede nad fašizmom, dan kada slavimo slobodu i pobjedu nad zlom

spomenikusarajevu

Na današnji dan, prije 65 godina, Evropa i svijet su rekli stop fašizmu i stop ubijanju te nakon holokausta obećali – nikada više. Današnji dan, 9. maj, slavi se kao Dan pobjede nad fašizmom.

Zbog stanja u BiH borci NOR-a nemaju razloga za slavlje
Dan pobjede nad fašizmom: Performans na Makljenu, Partizanskom groblju i Vracama
Tomislav Nikolić: Srbi iz Republike Srpske su Bosanci!
Prijedlog rezolucije o osudi genocida upućen nadležnoj komisiji
Čavić podsjetio Dodika da je javno priznao genocid u Srebrenici
Genocid u Srebrenici kroz karikature: Ne smije se zaboraviti
Davne 1945. godine Njemačka je 9. maja potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu u kojem je poginulo više od 50 miliona ljudi. Broj ranjenih bio je mnogo veći, što, s obzirom na tadašnji broj stanovnika planete Zemlje, Drugi svjetski rat čini najkrvavijim sukobom u historiji. Najviše su nastradali Jevreji i Romi, kojih je smrtno stradalo više od šest miliona.

Rat je zvanično završen nekoliko mjeseci kasnije kada je kapitulirao i Japan, ali 9. maj se uzima kao dan kada su Evropa, ali i svijet počeli pisati novu historiju.
Ovaj datum je posebno važan za Evropu koja dobija obrise budućih granica i slavi ga kao svoj rođendan. Nakon razaranja, Evropa je počela obnovu, mirenje i ujedinjavanje. Tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman je 9. maja 1950. godine predstavio ideju o stvaranju Evropske zajednice za ugalj i čelik. Cilj je bio razvoj teške industrije, stvaranje zajedničkog tržišta i mirenje Njemačke i Francuske. Godinu dana kasnije stvorena je Evropska zajednice za ugalj i metal kojoj su pristupili još Italija, Belgija, Luksemburg i Holandija. Naglasak je bio na slobodi tržišta i trgovanja. Danas je to Evropska unija koja ima 27 država članica.

No, iako je nakon Drugog svjetskog rata i holokausta rečeno “nikada više”, zlo se ponovilo 1992. godine u BiH, a svoj vrhunac doživjelo je 1995., kada se desio genocid u Srebrenici. Evropa i cijeli svijet ponovo su pali na ispitu i pogazili svoje riječi.

Sarajevo je doživjelo najdužu opsadu u modernoj historiji. Ukupno 44 mjeseca bilo je okruženo i granatirano, njegovi građani su ubijani i terorisani svakodnevno. No, preživjelo je. Preživjela je i BiH.

Danas 9. maj BiH sa svim ostalim zemljama svijeta, proslavlja ovaj dan kao Dan pobjede nad fašizmom, pobjede nad zlom, a njeni građani se nadaju da se ono više nikada neće ponoviti.
Izvor: Klix.ba

1043 Posjeta 1 Posjeta danas