BOŽO(Drage)PARADŽIK ODRŽAO KONCERT U SARAJEVU!

bozodruga1

U petak 10.05.2013 godine Sarajevo je bilo pocašceno gostovanjem maestra Bože(Drage)Paradžika koji je u Domu Armije održao koncert za ljubitelje ozbiljne muzike.
Imali smo privilegiju da razgovaramo sa cijenjenim gostom,nakon generalne probe,uoci koncerta koji je bio zakazan u 20 sati.

 

bozop2a

 

Ispred „Udruženja-udruge ljubušaka“ u Sarajevu,predsjednik UO g.Mahic(H)Ahmet je urucio g.Paradžiku skroman poklon uz znake da uvijek podsticemo svjetska imena koji su porijeklom iz našeg grada.
Ljubuški,a time i gradani Bosne i Hercegovine mogu uvijek spremno odgovoriti na pitanja koja im postavljaju u Evropi i svijetu:“Imate li Vi neko poznato svjetsko ime u bilo cemu,a da je iz Vaših krajeva?“.Ljubušaci ne moraju puno da se misle,kad su svjetski standardi u pitanju,nego odmah mogu da odgovore:“Imamo!George Chuwalo(boks),Enki Bilal(strip),Božo Paradžik(muzika)!Postoje i druge vrijednosti:nacionalne,regionalne…ali ovdje je rijec o svjetskim vrijednostima!
Postavlja se pitanje da li bi ove osobe postigle svjetsku vrijednost da su ostali u Ljubuškom?Naravno da ne bi,jer su potrebne društvene okolnosti da bi se postigao svjetski kvalitet.Ljubuški  to nema,a nema ni Bosna i Hercegovina.Oni „voze“ drugim pravcima ili u suprotnom smjeru!Ali to je Balkan i tu nema pomoci!

bozop4a

 

Božo je strastveni umjetnik!Gradanin svijeta sa mjestom boravka u Švicarskoj.Otkazao je i pomjerio svoje koncerte u SAD radi gostovanja u svome Sarajevu.
Bila nam je cast upoznati se i razgovarati sa najboljim kontrabasistom na svijetu!
Razmišljajuci o svemu ovome ne možemo a da se ne sjetimo djeda Bože Paradžika i njegove djece koji su svoje živote poklonili muzici:Drago Paradžik(Štutgart),p.Miro Paradžik i profesorica muzike g-dja Angelina Paradžik(Cikago).Oni pronose ime Ljubuškog što znaci i imena svih nas koji se osjecamo ljubušacima.
Time zaslužuju respekt i ono magicno:HVALA!
Kemal Mahic

bozopa

bozopa1

bozopa12

bozopa1

2884 Posjeta 1 Posjeta danas