Mostar tone sve dublje: Plaća nema, a kad će ih biti, ne zna se

mostar

Sve dok se Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije ne izjasni ima li elemenata kaznenoga djela u potezu gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića kojim je samostalno proglasio gradski proračun za tekuću godinu, neće biti isplata plaća korisnicima proračuna Mostara. Bešlić je mostarskim medijima rekao kako danas nitko ne vodi računa o Mostaru, pa ni međunarodna zajednica, za koju smatra da je doprinijela stvaranju kaosa u gradu na Neretvi.

Zbog činjenice da Bešlić neće isplaćivati plaće korisnicima gradskog proračuna sve dok se ne utvrdi je li kaznena prijava koju je Klub Bošnjaka Gradskog vijeća Mostara podnio protiv njega jer smatraju da je jednostranim proglašavanjem proračuna zloupotrijebio svoje ovlasti validna, mostarski će vatrogasci vjerojatno stupiti u generalni štrajk. Konačnu odluku trebali bi donijeti već danas.

Štrajk ili ostavka

– Ova impotentnost stanovnika Mostara zaista više nema smisla. Predložit ću da odemo u štrajk, no ako ljudi ne žele štrajkovati, onda ću podnijeti ostavku na svoje sindikalne dužnosti. Mi vatrogasci ćemo samostalno donijeti neke odluke kroz dan ili dva. Plate za mart i april nismo dobili, a zaradili smo skoro i platu za maj. Ako radimo, a ne dobijamo plate, onda svi mi korisnici budžeta ispadamo budale. Zalažem se za štrajk i to generalni, bez obavljanja bilo kakvog posla. Taman da moja kuća gori, vatrogasci je ne bi trebali gasiti, rekao je Oslobođenju Azur Čomor, predstavnik Sindikata mostarskih vatrogasaca.

U međuvremenu, sindikati korisnika gradskog proračuna su održali i sastanak s gradonačelnikom Bešlićem na kojem se razgovaralo o utvrđivanju osnovica plaća za ožujak i travanj te o dinamici isplate zaostalih plaća. Dogovor nije postignuti jer je gradonačelnik zatražio od sindikata da pristanu na smanjenje plaće za 10 posto, što im je neprihvatljivo, a sindikati su izviješteni i kako neće biti isplate plaća sve do očitovanja nadležnog Tužiteljstva o kaznenoj prijavi koju je protiv gradonačelnika podnio Klub Bošnjaka.

– Vatrogasci ne pristaju na smanjenje plaća za 10 posto, a ne pristajemo ni da nam se plaće ne isplaćuju dok se ne riješi pitanje kaznene prijave protiv gradonačelnika. Ne želimo čekati tri mjeseca da sud donosi nekakvu odluku po pitanju budžeta, rekao je Čomor.

Vijećnik SDA u Gradskom vijeću Mostara Adil Šuta, pak, smatra kako gradonačelnik plaće ne isplaćuje jer u mostarskome proračunu jednostavno nema dovoljno novca.

– SDA je davno upozoravala da se budžet koji je gradonačelnik nelegalno proglasio ne može puniti bez odgovarajućeg rada Gradskog vijeća. Vijeće mora donositi odluke kojima se budžet puni. Gradonačelnik je, nakon što je nametnuo budžet, isplatio dvije plate i obećao isplatu ostalih plata. Budući u mostarskom budžetu danas nema novaca, gradonačelnik se pravda da plate ne isplaćuje zbog nekakvih krivičnih prijava. To je smiješan argument. To mu je pravdanje pred sindikatima. Para u budžetu ne može ni biti jer Vijeće ne radi, rekao je Šuta te dodao kako Mostar danas odumire.

Traži se upravitelj

Također, istaknuo je da ako dosadašnji saziv Gradskog vijeća više ne može funkcionirati, onda međunarodna zajednica treba nametnuti upravitelja za Mostar.

– Netko mora obavljati poslove Vijeća. Mi danas u Mostaru, primjerice, ne možemo dati pod najam niti prodati nikakvu nekretninu ili zemljište. Investitori ne mogu poslovati u Mostaru. Političke stranke sve to dobro znaju. Stoga me čudi da neke stranke i dalje žele zadržati sadašnje stanje. Sindikati, pak, svoje nezadovoljstvo trebaju iskazati pred Gradskom upravom Mostara te HDZ-om BiH, koji ne želi da Mostar živi nego stvaraju haos, rekao je Šuta.

Iz HDZ-a BiH, s druge strane, poručuju kako je podnošenje kaznene prijave protiv gradonačelnika licemjeran potez mostarske SDA.
– Nema razloga da se plaće ne isplaćuju. Gradonačelnik je ispunio svoju obvezu i omogućio da Grad funkcionira koliko je to moguće u ovim uvjetima. Proglašeni proračun treba provesti u onoj mjeri koliko je potrebno za normalno funkcioniranje Mostara. To znači da proračunski korisnici trebaju dobiti svoje plaće, izjavio je Oslobođenju Slađan Bevanda, predsjednik GO HDZ-a BiH Mostar.

(Oslobodjenje)

928 Posjeta 1 Posjeta danas