Sjecanje na genocid u Srebrenici Randers Danska

eminanaslovna

Vec sedmi put zaredom se odrzava Manifestacija o Srebrenici, sjecanje na genocid 1995. na podrucju Danske.

Ovog puta je domacin bio dzemat Sabur iz Randersa.

Dzemat Sabur je jedan od aktivnih dzemata u Danskoj i ovogodisnju manifestaciju je uprilicio u prelijepom ambijentu sale u Fritidscentret u Randers-u.

sresaaal

Gosti manifestacije su i ovaj put dojmili publiku svojim emocionalnim kazivanjem o danima progona i pogroma u Srebrenici od samog pocetka rata i agresije pa do krvoprolica u danima jula 1995.

Voditelj programa je bio izvrsni Benjamin Dajic, koji nas je veoma vispreno vodio kroz danasnji program.

Manifestacija je otvorena ucenjem Kur`ana casnog u izvodjenju imama dzemata Sabur Kadrije ef. Pitarevica

Prvi koji se publici obratio sa govornice je Avdo Huseinovic, koji nas je ukratko uveo u temu njegovog dokumentarno istrazivackog filma iz 2010. godine ”Daleko je Tuzla”. On je naglasio vaznost sjecanja i podsjecanja na te dane zbog prenosenja istine buducim generacijama. Da se zlo ne ponovi. Zatim smo pogledali i prvi dio filma ”Daleko je Tuzla”, koji govori o stanju u Srebrenici od pocetka agresije pa sve do krvavog jula 1995. Govori o izdaji UN-ovih vojnika i zapovjednika. Govori o golgoti jednog dijela naroda i nepravednosti medjunarodne zajednice koja im je rezolucijom garantovala sigurnost.

srebr3

Drugi govornik je bio gradonacelnik Randersa Steen Bundgård.Gradonacelnik nam je pozelio dobrodoslicu u grad Randers. Kazao je da je potresen onim sto je vidio u filmu i da mu je tesko vidjeti sto je Evropa dozvolila da se to desi na njenom tlu. Pitao se zar ne trebamo uciti iz historije i cudio se gradonacelnik kako Evropa, a ni danci nista nisu naucili iz onih stvari koje su se desavale u 2. svjetskom ratu. Mnogima je bilo tesko da razumiju omjer zlocina i tragedije koji se tada desavao. Naglasio je da su rane na dusama ljudi i nakon 18 godina duboke, ali da se zajednicki i ovakvim skupovima daje nada i poruka omladini da se genocid nikada ne ponovi. Vazan korak na tom putu je i to sto je Evropa 11.juli proglasila Danom genocida. Naglasio je vaznost informacije o ovim dogadjajima i vaznost upoznavanja sire javnosti o genocidu na   tlu Evrope.

srebr22

Mehdin Jakubovic , osnivac udruzenja Prosvjetitelj Mualim iz Srebrenice je naglasio vrijednost zajednickog djelovanja na putu istine i dobra. Vazna je sloga i jacanje zajednice kao i nesebicno ulaganje dijela vlastitog imetka i vremena na tom putu. Upravo tako radi njegova organizacija.

Nakon njegovog kraceg obracanja pogledali smo video isjecak o aktivnostima organizacije Prosvjetitelj Mualim.

To je zaista sirok i bogat spektar aktivnosti od pomoci povratnicima na terenu, kroz akcije projekta plastenicke proizvodnje, podjele novcane i humanitarne pomoci, urucivanja sadake, zekata i podjele kurbana , zajednickih iftara, pa preko vjerske edukacije djece i omladine do sekcije borilackih vjestina.

Nakon ove prezentacije publici se obratio Nermin Mujkanovic , predsjednik ovog udruzenja, koji je na jedan veoma emotivan nacin ispricao pricu o golgoti njegove porodice u teskim danima rata, kada ostaje sam sa majkom, bez svoja dva brata i oca koji su mucki ubijeni.

Ispricao nam je kako mu je Prosvjetitelj Mualim u tim teskim danima iza rata bio svjetlo koje ga je vodilo. Kao djecak je postao njihov clan. Tu je naucio o svojoj vjeri i o drustvenom aktivizmu. Postao je i clan karate sekcije, a danas on vodi tu sekciju i predaje samoodbranu.

avdohuseinovicigosti

Hor dzemata Sabur nas je obveselio i uljepsao nam svecanost lijepim izvodjenjem ilahija.

Nakon krace pauze skupu se obratila i Kada Hotic, potpredsjednica Udruzenja majki enklava Srebrenice i Zepe. Mnogi nisu mogli uzdrzati suze slusajuci o njenoj licnoj tragediji.

Pricala nam je Kada i o svom udruzenju i prenijela nam selame od majki iz udruzenja.

Pricala nam je o njihovoj dugogodisnjoj borbi protiv zaborava i o vaznosti toga da svaka zrtva dobije svoje ime, svoj mezar.

Na kraju svojeprice salje nam Kada svoju poruku da cuvamo nas identitet i nasu Bosnu ma gdje bili.

Publika ustaje na noge iz postovanja prema ovoj majci i ispraca je srdacnim aplauzom

Haris Hajlovac, efendija iz Esbjerga nas je osvjezio jednom nadahnutom, prigodnom recitacijom.

Adnan Demirovic, predsjednik IZB Danske se obratio zaista inspirativnim govorom, naglasavajuci vaznost nezaborava genocida i IZBD kao cuvara tog nezaborava, koja vec evo sedmu godinu u kontinuitetu organizuje ovu manifestaciju.

Naglasio je da je nas boravak u Danskoj posljedica genocida i tog ratnog perioda kada je covjecnost stradavala, a mi Bosnjaci smo tu covjecnost branili.

A zatim je podijelio ime Srebrenica tako sto je svakom pojedinom slovu dodao jednu osobinu koju mi Bosnjaci trebamo imati da se ne bi ponovilo i da bismo opstali.

S kao Samosvjesnost i spremnost

R kao Rad na nezaboravu

E kao Edukacija – vazno je biti na mjestima gdje se odlucuje, a to se moze samo putem edukacije i obrazova nja. Naglasena potreba za obrazovanjem na svim poljima.

B kao Bosna – da nam vodilja bude patriotizam i ljubav prema domovini. Ta ljubav za nas treba da bude farz.

R kao Rad- raditi i samo raditi, truditi se duplo vise nego ostali

E kao Evaluacija – moramo znati da se ne ponovi

N kao Nauka – ko ovlada naukom, vlada svijetom, nauka i kontinuirano obrazovanje, u skladu sa prvom Kur`anskom porukom:”Uci, u ime Gospodara svoga…!”

I kao Islam- vjerski identitet kao neodvojiv dio ukupnog identiteta Bosnjaka

C kao Cilj- moramo biti svjesni nasih ciljeva, a to su Islam, domovina i jezik

A kao Amnezija – oslobodjenje od pogubnih svojstava uskogrudnog gledanja, medjusobne zavisti , ljubomore, pakosti, mrznje

muftijavojni

Posljednji se skupu obratio Ismail ef. Smajlovic, vojni muftija.

On je naglasio vaznost naseg zajednickog djelovanja na putu istine i pravde. To je nasa misija, a misija je usud covjeka od rodjenja pa do smrti. Kazao je kako je cuo lijepe poruke od svih ucesnika i da je ova manifestacija uzoran nacin jednog dostojanstvenog sjecanja i nezaborava.

Svi smo na istom putu da zivimo na istini i da, akobogda, umiremo sa istinom . Proucio je ajet iz Kur`ana casnog koji je objavljen po povratku Poslanika savs u Mekku:
“Došla je istina, a nestalo je laži; laž, zaista, nestaje!” (Kur'an 17/81)

muftijavojni

Naglasio je vaznost iskrene dove dragom Stvoritelju, bas kao sto je to i Poslanik savs. cinio sa brda iznad Mekke kad je odlazio iz ovog grada za Medinu.

Allah dz.s. mu je uslisio njegovu dovu i pocastio ga povratkom u Mekku , kao iskrenog Svog roba i donosioca istine .

Naglasio je da svaka iskrena dova iz srca vjernika biva uslisana i stoga nas je uputio da sto cesce upucujemo dove Stvoritelju.

Porucio nam je da zivimo casno i dostojanstveno i da pronosimo istinu svijetom.

Zvanicni dio manifestacije zavrsio je milozvucnim ucenjem Kur`ana casnog u izvedbi Muamera Krdzica.

Oglasio se nakon toga ezan za podne namaz . Klanjalo se , druzilo se uz hranu i pice koje su nam priredile vrijedne domacice iz dzemata Sabur.

Molim Allaha dz.s. da obilnom nagradom pocasti nase vrijedne dzematlije iz Randersa!

Emina Jakic

Brande

2350 Posjeta 1 Posjeta danas