Rijaset pozvao Bošnjake da se prijave za učešće u popisnim komisijama

rijaset

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uputio je poziv bošnjačkim predstavnicima da se prijave za članstvo u lokalnim popisnim komisijama te izrazio zabrinutost inertnošću bošnjačkog političkog i društvenog faktora.

Na sjednici Rijaseta Islamske zajednice, održanoj 10. juna 2013. godine u Sarajevu, kojom je predsjedavao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, razmotrena je usmena informacija o aktivnostima koje se sprovode vezano za predstojeći popis stanovništva i, u tom kontekstu, pozicija Islamske zajednice. U raspravi je istaknuto da se ne može biti zadovoljno dinamikom dosadašnjih aktivnosti na podizanju svijesti o važnosti učešća bošnjačkog naroda na izborima i razinom informiranosti o pitanjima na koja se trebaju dati odgovori.       Neki članovi Rijaseta su ukazali da među Bošnjacima u povratničkim sredinama još uvijek ima dosta nesnalaženja i neinformiranosti što ostavlja velike mogućnosti za popisni inžinjering i manipulacije.

Rijaset Islamske zajednice je zabrinut nedopustivom inertnošću bošnjačkog političkog i društvenog faktora o tako važnom pitanju kakvo je popis stanovništva. Oni koji nisu spremni istrajno i hrabro boriti se za interes i dobrobit svoga naroda ne mogu biti njegovi predstavnici niti svoje pozicije u društvu graditi na zastupništvu tog naroda.

Rijaset Islamske zajednice poziva sve Bošnjake, posebno u povratničkim područjima, da se cjelovito informiraju te aktivno uključe u popisni proces i prijave za članove popisnih komisija. Učešće kompetentnih i samosvjesnih bošnjačkih članova u lokalnim popisnim komisijama je od krucijalne važnosti za bošnjački narod. Islamska zajednica na svim razinama odlučno će ukazivati na sve štetne tendencije i pojave i predano pomagati kako bi popisni proces protekao u skladu s najvišim standardima i spriječile se prevare, a bošnjački narod očuvao svoja nacionalna prava i pozicije. U tom pogledu svi članovi i službenici Islamske zajednice moraju dati svoj puni doprinos, ističe se u informaciji Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice.

937 Posjeta 1 Posjeta danas