U prvim danima jula ponovo dolaze paklene vrućine

vrucine

U prijatnim temperaturama bh. građani uživaće još nekoliko dana, a već s prvim danima jula, prema prognozama meteorologa, ponovo nam dolaze paklene vrućine, sa temperaturama iznad prosjeka.

Željko Majstorović, dežurni sinoptičar u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, kazao je da će jul, prema dugoročnoj prognozi,  biti veoma topao sa paklenim vrelinama.
 
“Do kraja ove sedmice zadržaće se ovaj val sa nižim temperaturama nekarakterističnim za ovo doba godine, a već naredne sedmice, odnosno u julu, dugoročna prognoza pokazuje da temperature opet rastu”, kazao je Majstorović.
 
On je naveo da će jul biti veoma topao, sa temperaturama iznad višegodišnjeg prosjeka, koji iznosi 19,5 stepeni Celzijusa i da će biti pravi ljetni mjesec.
 
“U julu se mogu očekivati velike vreline i suša, a konkretnije podatke kao što su očekivane maksimalne temperature u julu imaćemo sljedeće sedmice”, kazao je Majstorović.
 
Igor Kovačić, dežurni meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, kazao je da se sljedeće sedmice može očekivati porast temperatura, ali da one bar u toku prve sedmice jula neće prelaziti 32 stepena Celzijusa.
 
“Do kraja ove sedmice zadržaće se temperature slične onima prethodnih dana, a kretaće se između 17 i maksimalno 25 stepeni. Od 1. jula doći će do porasta temperatura, koje će se kretati do 32 stepena, a tek od 7. jula kreću veće vrućine”, precizirao je Kovačić.
 
On je naveo da neke dugoročne prognoze pokazuju da će tropske vreline biti posebno izražene u trećoj dekadi jula i početkom avgusta.
 
Velike razlike u temperaturama redovno dovode do povećanja broja pacijenata u službama hitne pomoći, pa ljekari upozoravaju da se građani obavezno pridržavaju preporuka kao što su laganija ishrana, izbjegavanje boravka na otvorenom, konzumiranje više tečnosti i slično.
 
Dušica Stanković, portparol Doma zdravlja Banjaluka, kazala je da građani obavezno treba da se pridržavaju uputa ljekara, jer će tako najlakše izbjeći posljedice kao što je toplotni udar i slično.
 
“Zaštita je posebno neophodna starcima, djeci i trudnicama. Najbolja prevencija za sve jeste ostanak u kući. Međutim, populacija koja radi mora piti što više tečnosti, izbjegavati gazirana pića i kofein te koristiti šešire i kape”, navela je Stankovićeva.
 
Naglasila je da roditelji s djecom bez potrebe ne treba da se kreću na otvorenom, kao ni starije osobe i hronični bolesnici.
 
“Prostorije je potrebno zamračiti i piti vodu i limunadu, a konzumacijom sezonskog voća i povrća smanjuje se mogućnost kolabiranja. Ko ima obaveza, najbolje je da to završi u jutarnjim ili popodnevnim satima”, preporučila je Stankovićeva.

Simptomi toplotnog udara
 
•        Temperatura viša od 40°C
 
•        Jaka glavobolja
 
•        Mučnina i povraćanje
 
•        Ubrzano kucanje srca
 
•        Nesvjestica
 
•        Dezorijentacija
 
•        Crvena i topla koža
 
•        Prestanak znojenja

(nezavisne)

674 Posjeta 2 Posjeta danas