Demanti

demanti

Poštovani,                                                                                                                                      

Prije par godina obnašao sam dužnost Predsjednika Udruženja prognanih građana Ljubuškog. Dužnost sam svojevoljno napustio kada se počelo sa realizacijom jednog od naših najvećih projekata- pokretanjem našeg portala Ljubusaci.com . Jednostavno, nisam se u potpunosti slagao sa uređivačkom politikom Glavnog urednika i njegovog zamjenika , i povukao sam se. I to je sasvim demokratski. Zaželio sam i želim i dalje mnogo uspjeha u radu svima koji su involvirani u rad portala.Zbog toga sam odlučio da se suzdržim komentara svake vrste.

Koliko mogu da se sjetim, uputio sam tek nekoliko puta samo iskreno suosjećanje onima koji su izgubili nekog od svojih namilijih.
Međutim , nedugo zatim, , hakirana mi je IP adresa , nakon nekoliko objavljenih apela, izmedju ostalog za pomoc najugroženijim . Ni to nisam znao dok mi na to nije obraćena pažnja od stručnih osoba(i Prijatelja) kao i  policije jer se preko moje IP adrese obavljala i neka “trgovina”(kladionica). A «narudzba»je dolazila iz BiH.U EU , kao i na čitavom dunjaluku uostalom ,  je otuđenje IP adrese krivično djelo.Na zapadu se već odavna prihvata tzv»kompjuterska signatura/potpis», koji je jednako validan kao i vlastoručni potpis.Znači ukoliko Vam neko, iz bilo kojeg razloga  otuđi IP adresu, tretira se kao da Vam je otuđio identitet a što se opet sankcionira krivičnim zakonom.
Nisam ni bio svjestan da su dotični preko moje IP adrese ostavljali komentare ali i vrijeđali (kako sam obaviješten , jer ja lično nisam niti vidio niti čitao većinu od toga»piskaranja») među ostalima ,i na našoj stranici Ljubusaci.com i na nekim drugim portalima, čak i u vrijeme dok sam ja -FIZIČKI bio u Ljubuškom i daleko od svoga kućnog kompjutera i IP adrese.

Želio sam odmah, čim sam za sve saznao,reagovati saopćenjem ali mi je savjetovano da to ne činim već da čekamo novi “upad”. Sve je uredno registrovano. Čak su dotične osobe izvlačile određene riječi iz mojih obraćanja,koristile moj vokabular  riječi koje ja jako često koristim. Međutim, greške  je bilo lahko uočiti  jer su nedostajala odredjena slova. Sve to me zaibretilo  ali i povrijedilo. Jer svi koji me lično poznaju, znaju da ja nemam “zagrada”,da sam sasvim iskren, direktan i jako otvoren i nije potrebno nikome da me “glumi” ili da mi podmeće nešto. Na moj kućni kompjuter ubrzo su instalirali “lovca”.Naravno, oni koji su to radili, ubrzo su se “upecali” i obadvojica počinilaca su otkrivena.Ni dan danas mi nije jasno šta je bio cilj svega ovoga.Rečeno je da je to bila»samo šala», mada ja to ne vidim baš tako.

Zbog svega toga , želim da uputim izvinjenje svima onima koje su dotični eventualno uvrijedili ili se prema nekome neukusno odnosili a predstavljajući se mojim imenom.

Ja , sve da sam i želio nešto tako učiniti nisam baš toliki laik kada su kompjuteri u pitanju jer su mi radno pomagalo već 15 godina. Da sam nešto slično i imao na umu, barem bi koristio HIDE IP ako ništa drugo.Za sada nemam namjeru pokretati bilo kakav “slučaj”. Mislim da su momci već svjesni i da su shvatili  greške svoje “šale”.Sada je već sve  registrovano  i sve se to može vrlo lahko»aktivirati»ukoliko bude potrebno. Ipak,iskreno se nadam da to neće biti potrebno.

Svako Vam dobro želim!

S poštovanjem,
Konjhodžić Edin

 

Mada sam morao da čekam i duže nego sam se nadao, ipak je sve došlo na svoje.
U dogovoru sa glavnim urednikom portala ljubušaci.com, koristim priliku da obavijestim i posjetioce  ovoga portala o sljedećem:

1129 Posjeta 1 Posjeta danas