POST MORTEM:MATE RAJIC(1935.2013)

mateo

Još   jedan od istinskih gradana Ljubuškog je otišao u vjecnost.Rijec je o gospodinu Mati Rajicu,koji nam je u Ljubuški stigao iz Draceva 60-tih godina.

Zaposlio se u Duhanskoj stanici i radio sa mnogim koji su šetali našim ulicama:Kovac Krunom,Vrebac Franjom,Nuhic Camilom,dipl.ing.Dodig Perom,dipl. ing. Sulejman Mušic,Jelic Ivanom,Hrstic Ikom,Mihaljevicem i drugima.
Mijenjali su se direktori Duhanske stanice a služba za sadnju i uzgoj duhana je bila trajna do zatvaranja Duhanske stanice u Ljubuškom.Njihov zadatak je bila komunikacija sa sadiocima duhana i davanje strucnih savjeta.Tako su ostvarene mnogobrojne ljudske veze koje su ostale prijateljske do odlaska g.Mate Rajica.
Matu sam zapamtio kao djecak,kada je stigao u NK”Sloga”.Ugledavši ga na vratnicama gola NK”Sloge”podsjetio me na golmana FC”Milan” CUDICCHINIJA,svojim stasom i rastom.Svoju ljubav prema sportu Mate je poklonio NK”Slogi” iskazavši osobine modernog vratara koji je “Slogi” podario najljepše mladalacke dane.
Isto tako Mate je postao ljubuški zet zakljucivši brak s Lenkom i podarivši Ljubuškom dvije divne djevojcice:Antonelu i Lidiju koje su do studija pohadali gimnaziju Ljubuški.
Pored navedenog,Mate je bio uspješan slikar koji se kretao ponekad sa ljubuškim slikarima:Ibrulj Hamom-Hamletom,Gije Alijom,Skoko Stjepanom…Tako je priredio izložbu slikara amatera u kojoj su ucestvovali:Ana Tolic,Adin Hrnjicevic,Ivan Herceg,Zdravko Rogic,Sabljic i drugi.
Ono u cemu je Mate bio najuspješniji su bile slike vodopada Kravice.Mate je imao umjetnicku dušu za pejsaž nama dragog vodopada.Njegove slike se nalaze u domovima mnogih Ljubušaka.Mate je imao drugacije oko od nas obicnih smrtnika.Vodopad Kravicu je doživljavao kao ogromni amfiteatar u kojem je prisutna akusticnost,harmonija i pitorektnost našeg neba.
Na slikama koje prikazuju Vodopad Kravica,Mate je iskazao majstorstvo i osobine slikara koji ostavljaju svoja djela u amanet generacijama koje dolaze.
Matu cemo pamtiti kao brižnog supruga,dragog oca,golmana i slikara našeg kraja.
Izražavamo sucut suprugi Lenki i njegovim “princezama”-Antoneli i Lidiji.
Mate Rajic je sahranjen 14.07 2013. u Dracevu.

Kemal Mahic

kravicamate

3181 Posjeta 2 Posjeta danas