HVALA NORVEŠKA !

norge

Uobičajeni ljetni odmor u Ljubuškom je namjeravao provesti,kao i mnogi drugi,naš sugrađanin i komšija HRNJIČEVIĆ MUHIDIN(Hara).Nakon izvjesnog vremena Hari je pozlilo.Premješten je u bolnicu Mostar.Poslije pretraga, dijagnoza nije mnogo obećavala.pa su nalazi poslani u Molde(Norveška),gdje naš Hara živi.

Njegova komuna u Moldeu je organizirala avionski let Molde-Mostar i svoga sugrađanina odvela u bolnicu Molde.Organizacija je bila takva da su u njegovoj pratnji bili liječnik i medicinska sestra iz Moldea.
Hara je “odletio” u subotu 27.07.2013.godine u zemlju koja na ovaj način vodi brigu o svojim žiteljima.
Fascinirani smo postupkom njegove komune i učinjenom gestom.Sve troškove koje je Hara platio bolnici Mostar,Norvažani su odmah nadoknadili!
Ovaj postupak Norvežana za nas u Bosni i Hercegovini je neočekivan i neobjašnjiv ali za našu “dijasporu” je sasvim normalan i očekivan.
Želimo da naš Hara što prije ozdravi i da se vrati svojoj porodici!
U ime bošnjačke zajednice(Ljubušaci) u Norveškoj i bošnjačke zajednice i građana Ljubuškog zahvaljujemo se komuni Molde i državi Norveškoj!
Ovakav njihov primjer može samo poslužiti kao  putokaz “nedovršenim državama”,čemu trebaju težiti ako žele izgraditi “normalnu socijalnu državu” i sistem zdravstvene zaštite.
U mislima nam odzvanja:
HVALA  MOLDE!
HVALA NORVEŠKA!

Kemal Mahić

1548 Posjeta 1 Posjeta danas